Tegenpartij eist 25 miljoen van Roda-investeerder Korotaev

Roda-investeerder Aleksei Korotaev.© De Limburger/Bas Quaedvlieg

De juridische strijd tussen Roda-investeerder Aleksei Korotaev en tegenpartij Helin International is volledig ontbrand. Helin eist nu 25 miljoen euro van de Rus.

Roel Wiche

De nieuwste manoeuvre in de rechtszalen van Dubai wijst erop dat het einde van het conflict tussen zakenman Korotaev en financieringsmaatschappij Helin International nog lang niet in zicht is. Dat is geen goed nieuws voor Roda-eigenaar Frits Schrouff, die snel het gros van zijn aandelen van de hand wil doen. Schrouff heeft steeds gezegd dat hij hoopt dat Korotaev de Kerkraadse club overneemt en uit het financiële en sportieve dal omhoog leidt.

Vier zakenIn totaal lopen er nu liefst vier verschillende zaken tussen beide partijen. Zaak 1 is waar het allemaal mee begon, in februari 2017: Helin eist 17,7 miljoen euro van Korotaev, het bedrag van een ongedekte cheque die de Rus zou hebben getekend. In zaak 2 beschuldigt Korotaev op zijn beurt Helin van valsheid in geschrifte: hij zou slachtoffer zijn van een truc om hem geld af te troggelen. In zaak 3 heeft Korotaev een forse schadeclaim ingediend tegen Helin, van onbekende hoogte. Nieuw is zaak 4: Helin eist niet alleen 17,7 miljoen, maar ook twaalf procent rente van dat bedrag, plus vijf miljoen voor ‘morele en materiële geleden schade’. Een bedrag dat daarmee opgelopen is tot duizelingwekkende hoogte: 25 miljoen. Deze laatste zaak is formeel gekoppeld aan de eerste zaak, van de ongedekte cheque.

VertragingDe woordvoerder van Korotaev, Antoine Casanova, legt de nieuwste zet van de tegenpartij uit als ‘een manier om de hele procedure te vertragen’. "De timing is ongebruikelijk. De advocaten van Korotaev werken er aan. Het lijkt erop dat de hele procedure nog lang niet voorbij is en dat deze zaak nog lang gaat duren. Niettemin is de intentie van Aleksei niet veranderd: hij wil na afloop van deze zaak nog altijd instappen bij Roda.”

Blazoen zuiverenKorotaev is op borgtocht vrij, maar mag het land niet verlaten. Hij weigert een duimbreed toe te geven aan de eisen van Helin. Ook een schikking zou niet aan de orde zijn. In dat geval zou de Rus indirect bekennen dat hij schuld heeft. Hij wil per se zijn blazoen zuiveren.

Ook Roda-directeur Wim Collard, die deze week opnieuw contact had met Korotaev, denkt dat Helin een vertragingstactiek toepast, zo zegt hij desgevraagd. De Roda-top ziet voorlopig geen alternatief voor Korotaev. Een flirt met een partij uit India liep dit najaar op niets uit. Ook de poging van een aantal lokale zakenlui, onder wie uitzendonderneemster Dionne Wiertz, om mede het Roda-beleid te bepalen, ketste af. Wiertz en co wilden bezuinigen en niet meer in zee gaan met investeerders uit het buitenland.