Dag 5: 'De buurvrouw haalde jerrycans water bij ons'

Print
Dag 5: 'De buurvrouw haalde jerrycans water bij ons'

Afbeelding: De Limburger

‘Diep triest en ellendig. Gezeur. Slecht bezuinigen.’ De honderden reacties die we tot nu toe krijgen lopen mijlenver uiteen. De een vindt het allemaal ‘eigen schuld’. Bij de ander breekt het moederhart.

Mara Tegendraads op twitter: “Ik woon inmiddels niet meer in Limburg, maar ik heb veel kinderarmoede gezien. Zelfs zo dat ik een buurvrouw jerrycans water bij me liet halen, omdat het gezin afgesloten was. Geen achterstandsbuurt, toch armoede. De kinderen merkten dat wel. Vooral de ruzies die de ouders door de stress kregen.Het voelt dan niet als een veilig thuis.Te kleine kleding, schoenen en fiets bijv. Goedkope, slechte voeding in plaats van gezond.”

“Die klagers over armoede moeten eerst maar eens gaan kijken waar ze bezuinigen kunnen, dat gezeur steeds armoede. Je wordt er onderhand doodziek van, alle maximale toeslagen , voedsel pakket , niet werken en maar klagen. Kijk naar een arbeider, klein inkomen en geen toeslagen, die komen er slechter af dan diegenen met een uitkering. Ja en ik spreek uit ervaring, heb al 25 jaar in de aow en heb ook 2 kinderen grootgebracht. Het is wat je er van maakt en dat vind ik bij de meesten treurig”, mailt Theo Hovens uit Venlo

Kannonenvoer
Eric Frings reageert op Facebook : “Als je in Nederland te laat betaalt en het laat verslonzen, ben je kanonnenvoer voor de incassobureaus en exploderen je schulden. Diep triest en verdrietig en ellendig. Zeker voor de arme kinderen, die er al op jonge leeftijd negatief door worden gevormd en er levenslang last van kunnen hebben.”

VoedselbankNL via twitter: “ In 2016 hebben de Nederlandse voedselbanken 30.000 kinderen geholpen met een voedselpakket én een hulpverlener.”

‘Mooi dat u dit probleem aankaart . Mijn vraag en ik ben al ouder 70 jaar . Hoe kun je zorgen dat het geld ook daad werkelijk bij de kinderen terecht komt ?Zoals kindergeld en huishoud geld. Zou het niet zo moeten kunnen zijn dat ouders omzeild worden door dit geld rechtstreeks aan de kinderen toe te laten komen? Kleren - school artikelen , misschien zelfs voedsel en kleding pakketten. Dit probleem is van alle tijden, mailt ‘trouwe lezer’Jan.

Merkloze kleding
Volgens Anja op Facebook is het beter te benoemen wat er overblijft achter de streep (inkomen -vaste lasten). Wat armoede is voor de een en/of de ander verschilt ook. De ene ouder vindt iets armoede als kinderen met merkloze kleding of zonder mobiel telefoon met abonnement lopen, terwijl de ander dat pas vindt als er geen lunch mee naar school kan. Hier zit veel verschil tussen.

“Armoede is niet altijd zichtbaar en hoewel ik in een wijk in Venlo woon waar het probleem waarschijnlijk niet speelt, heb ik me wel eens eerder afgevraagd of er kinderen in de klas met armoedeproblematiek te maken hebben. Zoals geen ontbijt, geen schoolreisje.... Je kunt zoveel goede doelen steunen maar het is vaak ver weg en anoniem. Wat als je de sociale gedachte uit het artikel van Nao ‘t Zuuje en de succesvolle opbrengst van de boeken- en platenbeurs in eigen gemeente stopt i.p.v. een goed doel in Ghana? “, appt Monique uit Venlo.

Romy Ace: “(..)Wat ik het allerergste vind is wat haar kinderen hebben moeten inleveren. Nooit een kinderfeestje, kapotte kleding en een zoon die niet eens een studie kan volgen; daar breekt mijn moederhart van.”

Regering
Veronique Kohl schrijft: “Wij moeten met vijf personen van €100 per week leven waaronder drie volwassenen en twee kids. Hebben veel meer schuld en wachten al drie jaar op hulp. Dat een schuld meer wordt is logisch denk eens aan rente en boetes die er boven op komen. Daarbij kun je via maatschappelijk werk aangemeld worden bij kledingbank, voedselbank etc. Waar een wil is, is een weg en wij redden het ook maar net of net niet elke maand en daar doet ook niemand wat aan. Op vakantie gaan zit er al jaren niet in . Maar probeer er met je kids het beste van te maken want anders ga je er echt aan kapot en de regering blijft maar roepen dat het goed gaat in Nederland nou echt niet ze kijken teveel door een roze bril.”

Volgens Dennis Kanders houdt de werkende man – die geen subsidies krijgt- niet veel meer over dan 100 euro per week. “Beetje raar als je van zo'n bedrag niet kan rondkomen. Arm zijn die mensen die bij de Voedselbank in de rij staan en van 14 euro per week leven met meerdere kinderen.”

Terug naar Wat beweegt Limburg