'Is dit de juiste richting in deze zandbak?'

Print
IN BEELD - Brendan van den Beuken, beeldcoördinator van De Limburger, legt elke week een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het andere verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.

Bij het zien van deze foto schoot een heel oude, flauwe grap door mijn hoofd. Een vrachtwagenchauffeur belt naar zijn baas met de mededeling: ‘De spiegel van de vrachtwagen is kapot.’ Zijn baas reageert: ‘Daar hoef je toch niet voor te bellen?’ Waarop de chauffeur zegt: ‘Nee, maar mijn vrachtwagen ligt erop…’

In 1977 verdwaalde de Fransman Thierry Sabine in de Libische woestijn. Hij overleefde en wilde iedereen een kans geven om de woestijn te trotseren en zijn of haar grenzen op te zoeken. Hij bedacht een rally van Parijs naar Dakar (Senegal), die een jaar later voor het eerst werd gereden. In 2008 werd die jaarlijkse Parijs-Dakar-rally een dag voor de start afgelast, omdat de terreurbeweging Al-Qaida aanslagen had aangekondigd.

De organisatie besloot om de rally naar Zuid-Amerika te verplaatsen. De naam ‘Dakar’ werd behouden en het is een van de zwaarste offroad rally’s ter wereld voor auto’s, vrachtwagens en motoren. Veertien dagen lang met etappes van gemiddeld 600 km per dag.

Een van de meest uitzonderlijk Nederlandse deelnemers aan de rally was Jan de Rooy. De eigenaar van een groot transportbedrijf stond in 1982 met zijn DAF-truck aan de start en won. Hij besloot om elk jaar mee te doen. De Rooy kreeg al snel een bijnaam: L’ours (De Beer). Dit vanwege zijn imposante figuur. In een interview werd gevraagd naar zijn voorbereiding. Zijn antwoord: "Een maand van tevoren ga ik in training. Ik rook dan geen twee pakjes sigaretten per dag meer… maar een!”

DAF bouwde in de jaren daarna meerdere rally-vrachtwagens voor De Rooy. Het noodlot sloeg in 1988 toe. De navigator van de tweede vrachtwagen verongelukte en DAF trok zich terug uit de race. In 2002 verscheen De Rooy weer aan de start, samen met zijn zoon Gerard. Beiden met een eigen truck. Jan stopte in 2009; zoon Gerard rijdt nog steeds jaarlijks zeer verdienstelijk de rally.

Op de foto is de truck van Janus van Kasteren en Wouter de Graaff gekanteld, waarschijnlijk bij het afdelen van een hoge duin. Het team uit Harskamp wacht op hulp. De gele sleepkabel ligt al klaar. Een van de heren staat op de truck, op de uitkijk of voor zijn eigen veiligheid. De ander wijst een voorbijscheurende auto de weg. ‘Die kant op…!’ Hopelijk wel zo sportief om in deze enorme zandvlakte de juiste richting aan te geven.

 

 

 

 

Reageren? brendan.vandenbeuken@delimburger.nl

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →