Standbeeld Fernando Ricksen onthuld in Sittard

Print
Standbeeld Fernando Ricksen onthuld in Sittard

Hofland (links) en Van Bommel onthullen het beeld terwijl Ricksen geëmotioneerd toekijkt. Afbeelding: Ermindo Armino

Onder veel belangstelling van publiek, prominenten uit de voetbalwereld en (internationale) pers hebben Mark van Bommel en Kevin Hofland vrijdagavond het standbeeld van Fernando Ricksen onthuld.

Dat gebeurde bij het supportershome van Fortuna Sittard. De oud-speler van de club was er zelf ook bij. Bij hem werd ruim vier jaar geleden de ongeneeslijke ziekte ALS geconstateerd.

Vechtlust
Het bronzen beeld - van middel tot hoofd - op een natuurstenen sokkel kwam tot stand na een crowdfundingsactie. Het werk is vervolgens vervaardigd door kunstenaar Lia Krol.

Volgens de initiatiefnemers straalt het beeld vechtlust uit: "Iets waar zowel Fernando Ricksen als Fortuna Sittard voor staat."

Hevig geëmotioneerd
Bij het zien van het beeld reageerde Ricksen hevig geëmotioneerd. Via zijn vriend Roy liet hij weten: "Dit is iets unieks. Een top idee en het grootst denkbare eerbetoon. Voortaan kan ik elke wedstrijd van Fortuna bijwonen."

 

 

Lastig
Kunstenaar Krol kende de man die ze vereeuwigde niet. "Ik ben niet zo'n voetballiefhebber, maar werd benaderd. Ik ben me gaan verdiepen en besloot de opdracht aan te nemen. Ricksen bleek een passievolle speler. Dat hij nu zo ziek is, maakte het wel lastig een goed beeld te maken."

Hoop meegemaakt
Oud-ploeggenoten bij Fortuna en Oranje Van Bommel en Hofland haalden het doek van het beeld. "Op en buiten het veld was hij een strijder", zei Van Bommel. "Dat eerder al een tribune naar hem genoemd is, zegt genoeg." Hofland: "Ik heb een hoop meegemaakt met Fernando. Het was iemand die eerst deed en dan pas dacht, maar daar altijd mee weg kwam."