Limburg krijgt voor het eerst vrouwelijke politiechef

Print
Limburg krijgt voor het eerst vrouwelijke politiechef

Afbeelding: Wikimedia/De Limburger

Limburg krijgt een vrouwelijke politiechef: Ingrid Schäfer-Poels. Zij is nu districtshoofd Parkstad en volgt Gery Veldhuis op, die na bijna tien jaar in Limburg is vertrokken naar de eenheid Noord-Nederland.

De benoeming van Schäfer is nog niet officieel, omdat er nog enkele formaliteiten moeten worden afgehandeld. Dat bevestigen diverse betrouwbare bronnen. Schäfer zelf wil niet reageren.

Jeugdbendes
In januari 2014 werd Ingrid Schäfer waarnemend districtschef Parkstad; in december van dat jaar volgde de benoeming tot sectorhoofd/districtschef. Daarvoor was ze plaatsvervangend districtschef Kerkrade. Als portefeuillehouder Jeugd bij de politie Limburg hield ze zich onder meer bezig met problematische jongerengroepen en jeugdbendes en wist een daling van het aantal jeugdige probleemgroepen te realiseren.

Rotte appels
Daarbij wordt onder regie van gemeenten met talrijke organisaties, van Openbaar Ministerie (OM) tot en met lokale verenigingen clubs, samengewerkt om enerzijds ‘rotte appels’ te isoleren door ze zo snel en zo lang mogelijk vast te zetten, en anderzijds te voorkomen dat de overige jongeren in de groep – veelal meelopers – ook afglijden.

Keihard
Over haar werk zei ze in 2015 in deze krant: "De keiharde aanpak (van jeugdcriminelen - red.) is niet altijd de beste aanpak. Je creëert dan alleen maar draaideur­criminelen. En welk signaal geef je daarmee af naar de burger? Je moet leren soms ook wat door de vingers te zien. Strafrecht is niet altijd de beste oplossing. Dat is wel eens lastig. Vooral als rechercheurs op een zaak duiken die niet betrokken zijn bij de integrale aanpak. Dat leidde in het verleden soms tot discussie met collega’s." 

Ministerie
Schäfer is ook werkzaam geweest als adviseur van de Zuid-Limburgse korpsbeheerder en als secretaris van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg, zo blijkt uit haar LinkedIn-profiel. Ook werkte ze voor het ministerie van Justitie en Veiligheid en de gemeente Sittard-Geleen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →