Verzet tegen zinkwinning in Belgisch Geuldal groeit

Print
Verzet tegen zinkwinning in Belgisch Geuldal groeit

Kelmis (La Calamine). Afbeelding: Google Streetview

Het verzet tegen een mogelijke herstart van de zinkwinning in het Belgische Geuldal neemt toe. Steeds meer mensen in de regio Kelmis zijn tegen.

Dat bleek tijdens een informatiebijeenkomst in de Salle du Patronage in Kelmis (La Calamine). De zaal puilde uit. Naar schatting zeshonderd inwoners wilden geïnformeerd worden over plannen van het Waalse bedrijf Walzinc. 

Proefboringen
Dat wil proefboringen doen naar de aanwezigheid van zink, koper en andere kostbare metalen in een bijna 9000 hectare groot gebied tussen Plombières en Eupen met centraal Kelmis, de plaats waar vroeger de zinkmijn Vieille Montagne actief was. Vooronderzoek gaat vijf jaar duren. 

Is dat succesvol, dan volgt volgens directeur Geert Trappeniers van Walzinc na weer drie jaar mogelijk de vergunning. Dan twee jaar bouwen aan een volgens hem schone, want vooral ondergronds werkende, zinkmijn en vervolgens is die mijn tien jaar actief. Om minimaal vijf miljoen ton erts te winnen. 

Milieuvriendelijk
Aanwezige deskundigen, zoals ingenieur Eric Ricard van de universiteit van Luik, denken dat puur ondergronds werken kan op een moderne, milieuvriendelijke en het landschap sparende wijze, zonder veel negatieve gevolgen. 

Daar is niet iedereen van overtuigd. Een mogelijke nieuwe vervuiling van de Geul en de kwaliteit van het drinkwater baart deskundigen, inwoners en de plaatselijke politiek grote zorgen. Ook toename van fijnstof wordt gevreesd. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →