Overleg over dreigende kamernood studenten Maastricht

Print
Overleg over dreigende kamernood studenten Maastricht

Studentenwoning in Maastricht (archieffoto). Afbeelding: Loraine Bodewes

Gemeente en Universiteit Maastricht gaan praten over het dreigend tekort aan studentenkamers. Maar van een radicale koerswijziging is op dit moment geen sprake.

Eind deze maand gaat de gemeente om tafel met de UM, de studentenraad, de Vereniging Verhuurders Woonruimten Maastricht en andere belanghebbenden over het kamerverhuurbeleid. 

Noodklok
De UM en de VVWM luidden vlak voor kerst de noodklok. Zij signaleren een krapte op de kamermarkt door onder meer de toegenomen populariteit van de UM onder vooral buitenlandse studenten. De verwachting is dat de UM dit jaar verder zal groeien naar meer dan 17.800 studenten, zowat vierhonderd meer dan in 2017. Vooral aan betaalbare studentenkamers zou grote behoefte zijn. 

Gewraakt
De verhuurdersorganisatie VVWM en de studentenraad dringen aan op een minder strenge regulering van studentenwoningen en afschaffing van de gewraakte 40-40-40-regeling. Die bepaalt dat er jaarlijks maar 40 zelfstandige studio’s, 40 kamers en 40 woonruimtes in herbestemde monumentale gebouwen bij mogen komen in de hele stad. 

Het overleg staat gepland voor 24 januari. Eind dit jaar volgt een eerste evaluatie van het quotum- en woningspliting-beleid. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →