#Carnavalvrij: Bavaria start petitie voor vrije dag met carnaval

Print
Carnaval is zo belangrijk in het zuiden, daar móet een nationale feestdag in zitten, vindt de Brabantse bierbrouwer Bavaria. Met de campagne #carnavalvrij probeert de bierbrouwer dat voor elkaar te krijgen. Al zal het eigen personeel juist die dagen geen vrij kunnen hebben.

Sjefke Varaen gaat er de barricaden voor op. Carnaval moet een nationale feestdag worden en dus een vrije dag. Met woeste baard en alpinopet - een Brabantse versie van de Cubaanse vrijheidsstrijder Che Guevara – bindt hij de strijd aan. Met als wapen een online petitie: carnavalvrij.nl. ,,Als ik 40.000 handtekeningen heb, ga ik persoonlijk naar Den Haag”, roept hij het volk – de kijkers - toe.

Ludieke actie
Sjefke Varaen bestaat niet echt. De handtekeningenactie wel. Bavaria heeft die opgezet als ludieke reclamecampagne rondom carnaval. De Lieshoutse bierbrouwer huurde Björn van der Doelen in als boegbeeld voor #carnavalvrij. ,,Een markante Brabander en een echte carnavalsvierder, het klopt gewoon”, verklaart Bavaria marketeer Florent Renders de keuze voor de oud-PSV’er. De campagne is vooral op Brabant en Limburg gericht. Het spotje wordt op de regionale tv uitgezonden. Voor de rest van carnavalminnend Nederland is er het online videokanaal YouTube.

Elke burger kan met 40.000 handtekeningen een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer krijgen. Carnaval als nationale feestdag dus ook. Mocht de online petitie vaak genoeg getekend worden, dan zet Bavaria het burgerinitiatief écht door.

Vierploegendienst
Nog niet zo lang geleden probeerde het bedrijf een vierploegendienst in te voeren, inclusief vaker werken in het weekend. Het ging niet door, onder meer omdat het personeel daar meer voor betaald wilde hebben dan wat Bavaria bood.

Carnaval is topdrukte voor de brouwerij. En dan óók nog een vrije dag. Volgens Renders is daar over nagedacht. ,,Als het lukt met #carnavalvrij, dan zijn wij de eersten die het salaris aanpassen. Dan betalen we net zoveel uit als voor werken met Kerstmis.”

Dat gaat centen kosten. Maar met een vrije dag voor alle carnavalsliefhebbers gaat er allicht meer bier doorheen.