Burgemeesters willen rol als crimefighter

Print
Burgemeesters willen rol als crimefighter

Burgemeester Penn-Te Strake Afbeelding: ANP

Een wettelijk vastgelegde rol bij de bestrijding van georganiseerde criminaliteit. Dat vragen burgemeesters voor gemeenten en zichzelf. Van belang om infiltratie vanuit de onderwereld het hoofd te kunnen bieden, zeggen ze.

Politie en Openbaar Ministerie gaan de strijd tegen de georganiseerde misdaad in hun eentje niet winnen. Gemeenten zijn daarbij ook van belang, maar die moeten dan intern en met de buitenwereld wel informatie kunnen delen. Daarvoor moeten diverse wetten worden aangepast.

Dat stellen de tien regioburgemeesters (de voormalige ‘korpsbeheerders van politie’, onder wie Annemarie Penn-Te Strake van Maastricht) in een notitie voor de minister van Justitie.

Uitwisselen
Momenteel mogen medewerkers burgerzaken weinig tot geen dossiers uitwisselen met ambtenaren die gaan over uitkeringen, subsidies en vergunningen en evenmin met BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaar). Een wijkteam-medewerker mag vermoedens van mensenhandel en witwassen niet doorspelen. En een burgemeester die weet dat een vastgoedfirma door justitie wordt onderzocht mag dit niet melden aan de eigen wethouders.

Achteraf
Door onder meer de Gemeentewet aan te passen krijgt ‘de gemeente onder regie van de burgemeester een expliciete verantwoordelijkheid’ bij de strijd tegen ondermijning en georganiseerde misdaad. Nu mag een burgemeester misdaad wel voorkómen, maar niet optreden achteraf, stellen de regioburgemeesters.

Wetswijzigingen
In hun document Proeve van wetgeving, voorkomen en aanpakken van ondermijning staat een lange lijst van voorgestelde wetswijzigingen, onder meer van de Wet Politiegegevens. Politie en BOA’s moeten informatie kunnen uitwisselen en woningen moeten worden gesloten bij wapenvondsten. Criminele motorclubs moeten via bestuursrecht verboden worden en voor kandidaat-wethouders moet een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) verplicht worden. Naast criminele winst moet ook criminele omzet afgepakt kunnen worden. Dat geld moet worden herverdeeld in de samenleving via speciale ‘afpakfondsen’, zoals die in Groot-Brittannië al bestaan.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen