Dag 8: Op bezoek

Print
Dag 8: Op bezoek

Afbeelding: De Limburger

Vandaag ging ik naar Echt. Naar Lonneke. Een moeder van 27 jaar die al 14 jaar leeft op het randje van armoede. Ik kwam via Facebook met haar in contact. Ze stuurde me een chatberichtje en we maakten een afspraak.

Zo gaat het al de hele tijd. De afgelopen week heb ik zeker 30 mailtjes ontvangen, verschillende whatsappjes en chatberichten. Ik probeer iedereen terug te mailen, maar ik loop wat achter.

De meeste vrouwen – het zijn bijna altijd vrouwen- willen praten over hun situatie en met een groot aantal heb ik een afspraak gemaakt.  Dan ga ik bij ze langs. Kom ik in hun huizen en in hun leven.

Jeugdsporfonds
Ik krijg ook mails van organisaties en stichtingen. Van het Jeugsportfonds, die inmiddels 5000 kinderen in Limburg hebben bereikt. Via het sportfonds kunnen kinderen dankzij  een financiële bijdrage toch lid worden van een sportvereniging. Sinds kort kunnen krijgen kinderen ook hun zwemdiploma volledig vergoed.

De Stichting Nationaal Jeugdontbijt reageerde. Via via  heeft de organisatie uit Den Bosch gehoord van dit project en laat weten dat Roermond begint start met een pilot onder 150-200 kinderen van de scholen Mozaiek, De Zonnewijzer en De Kasteeltuin, die  van ontbijt worden voorzien. Gemiddeld komen zes scholieren per klas naar school zonder ontbijt in Nederland. En dat leidt weer tot structureel minder schoolprestaties, beperkte sociale contacten en gemis aan sportparticipatie, aldus de stichting.

Kinderfeestje
En stichting Uitgestelde kinderfeestjes schreef ook. Wist je dat gemiddeld twee kinderen per klas geen verjaardagsfeestje kunnen organiseren?

Ik kreeg ook kritiek. Of ik ook nog ga schrijven wat Nederland en gemeenten doen om de gevolgen voor kinderen zo klein mogelijk te maken? Ja dat ga ik nog doen. Ik heb alle gemeenten gevraagd hoe zij met deze problematiek omgaan en welke oplossingen zij hiervoor hebben bedacht. Daarover later meer.

Terug naar Wat beweegt Limburg