Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Zo naakt mogelijk muziek maken met Sinfonietta en rapper Typhoon

Dit artikel krijg je van ons cadeau

Geen band: alleen de gastartiest en strijkers van Sinfonietta. Dat levert een pure, muzikale ontmoeting op. XX Afbeelding: Marco Borggreve

Het Amsterdam Sinfonietta nodigde rapper Typhoon uit mee te spelen en laat dinsdagavond in Heerlen horen hoe dat klinkt.

Eén keer per jaar zoekt het Amsterdam Sinfonietta een nieuw ‘slachtoffer’. Bij voorkeur een artiest die geen of nauwelijks ervaring heeft met klassieke muziek maken. "Dat is heel verfrissend en leerzaam. Niet alleen voor ons, maar ook voor de gastartiest”, vertelt Willem de Bordes van het strijkorkest Amsterdam Sinfonietta. Als artistiek coördinator selecteert hij de zangers en muzikanten waarmee het orkest aan de slag gaat voor hun ‘Breder dan Klassiek’-project.

Uit de comfortzone
Dit jaar is rapper Typhoon, alias van Glenn de Randamie, uit Zwolle te gast samen met de Belgische pianist Jef Neve. "Ik selecteer mensen op kwetsbaarheid, ze moeten zich open durven stellen voor nieuwe dingen. Ik heb meegemaakt dat artiesten zich kapot schrikken als ze bij ons komen, omdat klassieke muziek compleet anders werkt dan wat ze gewend zijn. Daar komt bij dat wij zo ‘naakt’ mogelijk muziek maken. Zonder band: alleen de gastartiest en onze strijkers. Dat vereist dat we allemaal uit onze comfortzone moeten komen, maar levert wel een pure, muzikale ontmoeting op.”

Dampende lijven
De inspiratie voor Breder dan klassiek keek De Bordes af van de beroemde componist Schubert die bekendstond om zijn Schubertiades. Muzikale avondjes waarbij iedereen afwisselend een stuk speelde, zonder toeters en bellen. Puur. Typhoon als een moderne Schubert. Het concert met de hiphop-filosoof Typhoon en de klassieke musici van het Sinfonietta was overigens een weg van vallen en opstaan, vertelt De Bordes eerlijk. "Glenn leest geen noten. Hij werkt op een pulse, een groove, improviseert. Hij komt uit een wereld waar dampende, ontblote bovenlijven op een festival uit hun dak gaan op hiphop. Geweldig mooi om te zien, maar ergens halverwege moet je elkaar ontmoeten: klassiek en hiphop. Een kwestie van op je bek durven gaan en leren van elkaar. Wij doen deze Breder dan klassiek-projecten ruim vijftien jaar, maar ik lieg niet als ik zeg dat de samenwerking met Glenn een van de meest bijzondere is.”

Rufus Wainwright
Vorig jaar nog trad het Sinfonietta op met Rufus Wainwright, daarvoor zoals met Wende en pianist Ludovico Einaudi. De Bordes heeft niet de illusie dat hij met dit project een compleet nieuw (jong) publiek aanboort, maar hoopt wel dat de schotten tussen klassiek en in dit geval hiphop wegvallen. Dat een hiphop-liefhebber zijn klassieke muziek-buurvrouw na afloop van het concert aankijkt en ze ervaren hoe muziek mensen kan verbinden.

Rapper Typhoon: "Natuurlijk zei ik direct ja tegen het project, maar tegelijk zakte ook de grond onder m'n voeten weg. Waar begin ik aan, vroeg ik mezelf af. Ik vind het zó spannend. Zo compleet anders dan wat ik tot nu toe gedaan heb. Weliswaar heb ik vaker projecten buiten de hiphop aangepakt, zoals met folkband Muppetstuff of de jazzy uitstapjes met New Cool Collective, maar de kant van de klassieke muziek ben ik nog nooit opgegaan. Toch denk ik dat dit op een goed moment in carrière komt. Het geeft mij de kans verder te groeien. Ik ken die klassieke wereld helemaal niet. In het begin kreeg ik een partituur voor m'n neus. Ik probeerde het te lezen, maar dat viel vies tegen. Maar ik leer er wel van. Ik begrijp het steeds beter. Dat is het mooie van deze ontdekkingsreis, ik rek mijn kaders steeds verder op."

Amsterdam Sinfonietta, Jef Neve en Typhoon, zijn dinsdagavond om 20.00 uur in Theater Heerlen.