Veroordeeld vechtend raadslid verdeelt CDA

Print
Veroordeeld vechtend raadslid verdeelt CDA

Afbeelding: CDA/DL

Onenigheid in het CDA over het veroordeelde raadslid Julien Penders. Hij hoort niet op een kieslijst, vindt het landelijk partijbestuur. De afdeling Echt-Susteren negeert deze wens.

Een veroordeling past niet bij de grondhouding van een politicus. Dat stelt CDA-woordvoerder Nelleke Weltevrede. Daarom heeft het landelijk partijbestuur van het CDA geprobeerd te voorkomen dat het voor mishandeling veroordeelde raadslid Julien Penders (28) in Echt-Susteren op de kieslijst kwam.

'Verouderd'
Tot op hoog niveau is over de kwestie vergaderd. Uiteindelijk werd de afdeling in Echt-Susteren geadviseerd het niet te doen. Tevergeefs. De lokale afdeling ziet geen probleem en zet Penders als vijfde op de kieslijst. De afdeling noemt de mishandelingszaak ‘verouderd’.

Gebroken schedel
De uit Dieteren afkomstige Penders werd in 2015 in hoger beroep veroordeeld tot 3 maanden voorwaardelijke celstraf en 180 uur werkstraf omdat hij in 2011 bij een caféruzie in Maastricht een bezoeker een gebroken schedel had geslagen. Het was de tweede veroordeling voor Penders vanwege mishandeling.

Verstandiger
De kandidaatstelling van Penders was op lokaal niveau geen punt van discussie, zo blijkt uit een rondgang. De kieslijst werd unaniem vastgesteld, vertelt afdelingsvoorzitter Marc Rooijen: "Penders heeft zijn straf gehad. Bovendien functioneerde hij goed als raadslid.” Ook Fractieleider Peter Cox van CDA Echt-Susteren steunt de twintiger: "Wij kennen Julien niet als iemand die er in een café op los timmert. Hij was 21 toen het gebeurde. De afgelopen 7 jaar is niets voorgevallen. Hij is verstandiger geworden en zal het nooit meer doen."

Het landelijk bestuur kijkt ondertussen of het verdere stappen kan ondernemen, laat Weltevrede weten. "De beslissingsbevoegdheid ligt echter op lokaal niveau. We hebben weinig middelen in handen.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje