Ophef over pauselijke onderscheiding voor Lilianne Ploumen

Print
Ophef over pauselijke onderscheiding voor Lilianne Ploumen

Ploumen tijdens een ontmoeting met paus Franciscus in 2015. Afbeelding: rijksoverheid.nl

Onder katholieken in binnen- en buitenland is deze week ophef ontstaan over een pauselijke onderscheiding die oud-minister Lilianne Ploumen vorig jaar kreeg.

De reden van de controverse: Ploumens pro-abortus standpunt.

Massaal gedeeld
Een video van nieuwszender BNR uit december waarin Ploumen pronkt met haar onderscheiding van Commandeur in de Orde van Gregorius de Grote werd afgelopen week massaal gedeeld via sociale media. Op katholieke anti-abortusblogs en op sociale media als Facebook en Twitter wordt veelal met verbazing gereageerd dat de paus iemand met zo'n uitgesproken standpunt over abortus heeft beloond met een onderscheiding.

She decides
De Maastrichtse oud-minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is de initiatiefneemster van het project 'She Decides', een internationaal fonds voor veilige abortussen, seksuele voorlichting en kraamzorg in arme landen. Dat project startte ze toen president Trump begin 2017 besloot om geen Amerikaans geld meer te steken in abortussen in het buitenland.

Lees ook: Machiavelliprijs voor oud-minister Ploumen

Kardinaal
Kardinaal Eijk liet maandag naar aanleiding van de vele vragen die uit binnen- en buitenland bij het aartsbisdom over de zaak binnenkwamen, weten dat hij niet betrokken was bij de aanvraag van de onderscheiding.

Staatsbezoek
Volgens kenners gaat het echter om een protocolaire onderscheiding die niet voor Ploumen persoonlijk bedoeld was, maar die ze kreeg omdat ze als minister deel uitmaakte van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan de paus in 2017. Daarbij wordt niet gekeken naar de persoon.

Oproep
Desalniettemin wordt er inmiddels opgeroepen door anti-abortusactivisten om Ploumen haar onderscheiding af te nemen. Volgens de populaire Amerikaanse priester Peter West is het net alsof Jezus een onderscheiding zou geven aan koning Herodes. "Jezus at met zondaars om ze zo te bekeren. Hij gaf ze geen publieke prijs om hun zonden te bevestigen", schrijft hij op zijn Facebook-pagina die door duizenden wordt gevolgd.