UitFietsen

Acrobatische toeren op de Pietersberg

Print

Op het Observant-rondje is het een en al draaien en keren. Een kunst om daar overeind te blijven. Afbeelding: De Limburger

In deze rubriek gaan Michiel Goertzen en Ron Langenveld afwisselend op zoek naar verrassende fietsroutes in binnen- en buitenland. Vandaag de gloednieuwe mountainbikeroute op de Pietersberg bij Maastricht, ofwel acrobatiek op de Pietersberg.

Dat klinkt niet alsof het makkelijk ging?
"Nee, dat ging het ook niet. Al kwam dat ook doordat de laatste mtb-tocht alweer een hele tijd geleden was, dus het voelde sowieso even onwennig op de mountainbike. Maar deze route is ook absoluut niet voor de poes. Terecht dat op het bord bij de start staat: ‘Voor gevorderden’. Het Belgische deel van het parcours is overigens ook voor de mindere goden wel te doen. Vanaf de Pietersberg of beter gezegd de Observant, rijd je richting Kanne en dan over Belgisch grondgebied langs het Albertkanaal. Via de Maastrichste wijk Wolder fiets je vervolgens weer terug richting Enci-groeve.”

Een grensoverschrijdende route dus?
"Het zijn eigenlijk twee routes die aan elkaar zijn geknoopt, maar ook los van elkaar gereden kunnen worden. Een initiatief van onder andere stichting Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg en mountainbike-vereniging Trailz043. Zestien kilometer lang in totaal, waarvan zes in Nederland en tien in België. Het Belgische deel van de route volgt min of meer bestaande paden en veldwegen. Het Nederlandse stuk is grotendeels nieuw aangelegd en zeer uitdagend. Op en rond de Observant (de 170 meter hoge heuvel gemaakt van de dekgrond van de Enci-groeve red.) is daarvoor de afgelopen maanden onder leiding van oud-wereldkampioen mountainbiken Patrick Jansen een behoorlijk heftige trail aangelegd. Eind december werd de route geopend.”


En?
"Nou. Wat als eerste opviel was dat het er voor zo’n recent geopende route al behoorlijk druk was die dag. En zelfs de profs blijken de Pietersbergroute al ontdekt te hebben. We werden ploeterend op een helling ingehaald voor een zeer snelle man in Lotto-Jumbo-tenue. Dat bleek Bram Tankink.”

Wel de moeite waard dan?
"Me dunkt. Op het Observant-rondje is het voortdurend draaien en keren en op en af. Een kunst om daar overeind te blijven. Ik hou daar wel van, maar heb menigmaal een voet aan de grond moeten zetten en heb hier en daar zelfs een stukje moeten lopen. Er zitten heel heftige klimmetjes in en van die afdalingen waar je je op hoop van zegen naar beneden moet storten. Behoorlijk inspannend ook trouwens, getuige het gepuf en gehijg onderweg. Wat dat betreft had ik gedacht dat we op het Belgische deel, op de kaart toch wat meer rechttoe rechtaan, even op adem konden komen.”


Maar dat bleek niet het geval?

"Het eerste stukje wel. Maar na een eerste lekkere afdaling krijg je aan de overkant van het Albertkanaal meteen alweer een lange klim door een bos voor de kiezen. En saai is dit wat minder slingerende deel van de route allerminst. Ook hier leuke paadjes en op en af in een mooie omgeving, met onder andere een afdaling langs de wijngaarden van de Apostelhoeve.”

Kort maar krachtig dus?
"Absoluut. Terug bij het startpunt hadden we na die zestien kilometer overigens nog wel wat energie over om het technische Observant-rondje nog een keer te doen. Dan weet je al een beetje waar de lastige bochten zitten en waar je in de afdaling maar beter kunt remmen. Die tweede keer liep het al een stuk soepeler. Denk dat we deze zomer nog eens terugkomen, als het traject mooi droog is.”


Kun je Tankink dan wel bijhouden?
"Vergeet het maar. Die is niet voor niks prof . Maar zo’n nieuwe route heeft wat tijd nodig om goed ingereden te raken. Als het traject dan eenmaal ‘loopt’, kunnen zelfs amateurs als wij een stevig tempo rijden."
 

ROUTE 

- Start: Chalet d’n Observant, Lage Kanaaldijk 115, 6212 NA Maastricht (voorbij de slagbomen rijden).

- Afstand: 16 kilometer.

- Bewegwijzering: groene en rode mtb-pijlen.

- Meer informatie: www.vvvzuidlimburg.nl/te-doen-in-zuid-limburg/mountainbiken/

- Bijzonderheden: het Observant-rondje vergt flink wat conditie en enige handigheid met de mountainbike.

- Score: 4/5 punten

- Reageren: ron.langenveld@delimburger.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen