Voor het eerst in 150 jaar wolf gesignaleerd in Limburg

Archiefbeeld.© iStock

Voor het eerste in 150 jaar is er weer een wolf gesignaleerd in Limburg. Het dier heeft van eind december tot begin januari Noord- en Midden-Limburg doorkruist.

Onze verslaggever

Het dier dook onder meer op in Venray, Horst, Nationaal Park De Groote Peel bij Ospel en natuurgebied Weerterbergen.

Honderd procentWolvendeskundigen hielden er rekening mee dat ook in 2011 al eens een wolf op Limburgs grondgebied moet zijn geweest. Er kwamen destijds meldingen binnen van een wolf bij Geilenkirchen en Aken. Die wolf dook later op in Duiven. Van de laatste wolf is echter honderd procent zeker dat die door Limburg heeft getrokken omdat het dier een halsbandzender om heeft gekregen.

NayaOorspronkelijk is het dier, een teef, afkomstig uit Mecklenburg-Vorpommern in Duitsland. De wolf heeft de naam Naya gekregen en is geboren in 2016, meldt de site Nature Today. Door de zender kon haar route ook nauwkeurig worden gereconstrueerd. Bij de reconstructie werkten de Technische Universiteit Dresden en Wageningen Environmental Research (WENR) van de Wageningen Universiteit samen.

RouteNaya komt op 29 december Limburg binnen vanuit Duitsland. Vanuit Nationaal Park de Maasduinen steekt ze de Maas over en passeert de A73 bij Venray. Overdag verblijft ze in de Schadijkse bossen bij Horst. Op 31 december is ze in Limburg en Brabant, in de Mariapeel en de Deurnese Peel. Vervolgens gaat de route verder naar het zuiden, waarbij Nationaal Park de Groote Peel wordt doorkruist, en de A67 en de Zuid-Willemsvaart worden gepasseerd. Op 1 januari is ze dan in het Weerterbos. Daar passeert ze de A2. Op 2 tot 3 januari is ze in de Weerter- en Budelerbergen, waar ze in het moeras bij Budel-Dorplein en de Loozerheide verblijft. Daarna steekt Naya de grens over naar België, waar ze officieel de eerste ‘Belgische wolf’ wordt.