Ploumen blijft kalm onder ophef over onderscheiding

Print
Ploumen blijft kalm onder ophef over onderscheiding

Liliane Ploumen (uiterst links) tijdens het staatsbezoek aan Vaticaanstad in juni vorig jaar. Afbeelding: ANP

De ophef die de afgelopen dagen vooral online ontstond over een pauselijke onderscheiding die Lilianne Ploumen vorig jaar ontving, is grotendeels aan de oud-minister voorbij gegaan.

"Ik heb er niet veel van meegekregen, ik zit niet op Twitter," reageerde de politica dinsdag gelouterd en behoedzaam op de ophef. Wel kreeg ze opvallend veel telefoontjes van journalisten uit het overwegend katholieke Polen.

Afkeuring
Katholieke anti-abortusactivisten gebruikten grote woorden in afkeuring van het besluit van hun paus Franciscus om juist Ploumen die voor leken hoogste pontificale versierselen toe te kennen. De Maastrichtse PvdA-politica werd eind 2017 benoemd tot Commandeur in de Orde van Sint Gregorius de Grote. Ploumen is de initiatiefneemster van het project She Decides, een fonds voor veilige abortussen, seksuele voorlichting en kraamzorg in arme landen. De katholieke kerk keurt abortus af. Ploumen en zoveel pauselijke eer passen niet bij elkaar, aldus de critici. De onderscheiding zou haar moeten worden afgenomen.

Lees ook: Ophef over pauselijke onderscheiding voor Lilianne Ploumen

Staatsbezoek
Ploumen veronderstelt dat ze de onderscheiding heeft ontvangen in het kader van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima aan het Vaticaan, in juni vorig jaar. Het is bij zo’n bezoek niet ongebruikelijk dat er wederzijds onderscheidingen worden toegekend, weet de woordvoerder van het bisdom Roermond. "Ik ken de verdere overwegingen van Rome niet", zegt de politica. Ze kreeg de onderscheiding overigens niet persoonlijk van de paus, maar in december per post via Buitenlandse Zaken.


Ploumen tijdens een eerder bezoek aan de paus in 2015.

Vrouwen
"Ik voelde me zeer vereerd met deze hoge onderscheiding, ook vanwege mijn katholieke achtergrond. Zeker nadat ik hoorde dat pas sinds een jaar of tien ook vrouwen worden benoemd tot Commandeur in de Orde van Sint-Gregorius de Grote".

Filmpje
De bron van alle ophef is een online veel gedeeld filmpje van nieuwszender BNR waarin Ploumen trots de onderscheiding toont. Een verslaggever zegt ‘en dat ondanks uw pro-abortus standpunt’, waarop de politica zegt: ‘ja, kun je nagaan’.

Of dat zo handig was? "Nogmaals, ik ben erg vereerd, maar heb er niet zelf om gevraagd. Alle commotie nu: we leven in een vrije wereld. Iedereen mag vinden wat hij wil, ik blijf staan voor mijn zaak".

Paus
Liever dan de critici van repliek dienen, spreekt Ploumen lovend over paus Franciscus. Over die keer, in 2015, dat ze hem sprak in het kader van een klimaatconferentie. "Over armoede, onmacht en wat wij deze aarde en anderen aandoen met onze manier van leven. Hij is zeer bevolgen.”

Hoop
Iets van hoop hoort ze ook in hoe deze paus over abortus praat. "Iedereen wil toch het leven beschermen. In die zin is geen enkele vrouw voor abortus. Maar tegelijkertijd is er het recht van een vrouw de baas te zijn over zichzelf. Het standpunt van de kerk is helder, dat zal niet veranderen. Maar zoals Franciscus het benadert, dat laat ruimte voor eigen afweging. Hij zal het nooit goedkeuren, maar alleen al het toelaten van meerdere opvattingen of die niet veroordelen, is winst."