Dit artikel krijg je van ons cadeau

Nederlands beste nieuwe cocktailbar ligt verborgen in Maastricht

Print

Mr. Smith, de zaak van Pieter van Veldhoven (links) en Pieter-Jan De Peuter is het best bewaarde geheim in Maastricht. Afbeelding: Rob Oostwegel

Het is misschien wel het best bewaarde geheim van Maastricht: Mr. Smith aan de Rechtstraat. Onlangs verkozen tot beste nieuwe cocktailbar van het land. "Meer dan de helft van onze gasten kiest niet van de kaart maar laat zich verrassen.”

Een oplettende voorbijganger zal de cocktailshakers opvallen die dienst doen als deurklinken of het onderschrift bij de bel: press for drinks. De meeste mensen die Maastricht bezoeken, zullen echter geen flauw idee hebben dat achter het adres Rechtstraat 55 ’s lands beste nieuwe cocktailbar schuilgaat: Mr. Smith.

Ontdekkingsreis
De zaak van Pieter van Veldhoven en Pieter-Jan de Peuter ligt verscholen in een gewelfkelder naast en onder een kledingzaak en om binnen te lopen, een kijkje te nemen of een drankje te bestellen moet je eerst aanbellen. Wie zich die moeite getroost, wordt al meteen verrast bij binnenkomst door het zogeheten RGB-behang boven in de hal. Verandert de kleur van de ledverlichting, dan ontdek je telkens een andere jungleprint op de muren. "Het idee achter Mr. Smith is dat je thuiskomt bij een ontdekkingsreiziger die de hele wereld over heeft gereisd en zijn vrienden en gasten uitnodigt om in zijn huiskamer vol souvenirs allerlei bijzondere drankjes te drinken die hij tijdens zijn reis heeft leren kennen”, zegt Pieter van Veldhoven. "Vandaar dat we ontwerper Niels Maier in de arm hebben genomen om deze huiskamer te realiseren. Hij heeft de deurklinken bedacht, het behang, de Chesterfield-banken, de vloerbedekking, maar ook de tafeltjes, de stoelen en de lampen, en bijna 90 procent van alle rariteiten.”

Een vaste plek

Van Veldhoven begon dertien jaar geleden Shake and Serve, een mobiel cocktailbedrijfje waarmee hij inmiddels al tien jaar op de Tefaf staat maar ook stadionconcerten van Guus Meeuwis en kampioensfeesten van PSV heeft opgeluisterd. "Ik was eigenlijk de eerste die in het zuiden serieus met cocktails aan de slag ging. Verder dan wodka-jus en Blue Curaçao kwamen de meeste zaken niet. En als het al om echte cocktails ging, dan waren het vooral de klassiekers als Mojito (munt, limoen en rum), Cosmopolitan (cranberrysap, cointreau en wodka) en Daiquiri (limoen, suiker en rum) die geschonken werden.” Gaandeweg groeide echter het verlangen naar een eigen zaak, een vaste plek waar hij gasten kon ontvangen en workshops kon geven. Tien maanden geleden was het zover. "Eigenlijk is Pieter-Jan Mr. Smith” legt Van Veldhoven uit. "Want het blijkt toch moeilijker dan gedacht om beide zaken te combineren omdat ik vaak met Shake and Serve op pad ben. Dus hij runt de zaak terwijl ik alle werkzaamheden op de achtergrond vervul.”

Vol is vol
De Peuter was het ook die uit het Harper Lee-boek To kill a mockingbird de slogan haalde die boven de bar hangt: I hope to arrive to my death late, in love, and a little drunk. Vrij vertaald: ik hoop pas laat bij mijn eigen dood te arriveren, verliefd en een beetje dronken. "Dat is de sfeer die we hier willen creëren. Vandaar dat elke gast moet aanbellen om binnen te komen. We hebben namelijk maar 38 zitplaatsen en vol is vol.” Gasten worden opgehaald en begroet aan de deur en naar beneden geleid waar ze met jazzy eightiesmuziek op de achtergrond hun tafel toegewezen krijgen. "Dan nemen we hun jas aan en krijgen ze onze cocktailkaart in handen. Het opvallende is echter dat meer dan de helft van onze gasten zich wil laten verrassen. ‘Doe maar wat’ zeggen ze dan.” In feite is dit net als koken, maar dan met drank. "Strooi je te veel zout in je soep, dan smaakt de soep niet. Dat geldt ook voor een cocktail. We noemen het wel eens gekscherend vloeibare haute cuisine.”

Bitter op de tong
Van Veldhoven en De Peuter hebben dan ook een broertje dood aan mensen die bijvoorbeeld om minder ijs vragen omdat ze dan meer drank denken te krijgen. "Terwijl een ijsklontje juist sneller verwatert dan een schep vol. En een warm slokje rum smaakt toch minder lekker dan een koud slokje. Nee dan liever gasten zoals afgelopen week tijdens de autobeurs Inter Classics. Die een cocktail wilden die bitter op de tong, warm in de keel en toch een beetje fris van smaak was. Dan kom je al gauw op een Boulevardier met campari, bourbon en rode vermout. Zeker weten dat die mensen terugkomen. Missie geslaagd.”

 

Mr. Smith is van woensdag tot en met zaterdag geopend van 18 tot 02.00 uur.

RECEPT HONEST LOVE AFFAIR
De cocktail is een eigen creatie op de kaart van Mr. Smith. Leg rozemarijn in een glas, giet er absint over en steek deze aan. Meng basilicum, gin, citroensap en suiker in de shaker en giet het over de rozemarijn en absint heen. Strooi er ijsblokjes over en garneer het glas met een droge citroenschijf. Zo ontstaat volgens Pieter-Jan de Peuter van Mr. Smith een complex drankje. "Kruidig door de anijssmaak van de absint, de rozemarijn, de basilicum en de gin; met een zuurtje door het citroensap maar ook heel fris. Dit is een stevige jongen, maar wel heel bijzonder van smaak."