Inbrekers teisteren Graadje van 't Trostomaatje

© Lé Giesen

Klinker door de ruit, naar binnen en snel zoeken naar contant geld. Gerard Peeters (65), in Horst beter bekend als Graadje van groentezaak ’t Trostomaatje, baalt vooral van de ravage die de inbrekers telkens in zijn zaak achterlaten.

Angela Janssens

Tot twee keer toe in nog geen maand tijd was het raak bij hem in de winkel. "Die inbrekers gaan meteen koortsachtig op zoek naar geld als ze eenmaal binnen zijn. Ze komen natuurlijk niet midden in de nacht naar mijn zaak voor een netje met mandarijntjes. Afgelopen december - op vierde kerstdag zeg maar - hebben de inbrekers zelfs mijn kluis zomaar uit de muur getrokken. Die zat daar al twintig jaar", zegt Peeters.De dieven lijken een vast patroon te hebben. "Ze slaan eerst hiernaast bij mijn buurman bakkerij Broekmans hun slag en vervolgens komen ze naar mij."

Slachtoffer

In de genoemde bakkerszaak wordt beaamd dat ook hier de laatste weken tot twee keer toe is ingebroken. Een woordvoerder van de politie Limburg kan echter niet achterhalen of kleine winkels zoals groentezaken en bakkerijen in de regio de laatste paar weken ongewoon vaak het slachtoffer zijn geweest van inbraken. "We registreren natuurlijk alle inbraken, maar er wordt in ons systeem niet bij vermeld dat het bijvoorbeeld om een bakker of slager gaat."

GestoordHoe dan ook; Graadje van ’t Trostomaatje is in de nacht van vrijdag op zaterdag andermaal door de politie uit bed gebeld, zucht hij. "Weer een baksteen door de winkelruit, weer rommel. Maar deze tweede keer zijn ze blijkbaar gestoord door de politie. Er zouden mensen zijn gearresteerd."De politie bevestigt dat laatste. "Het gaat om een 27-jarige man uit Helmond die in Horst is aangehouden op verdenking van inbraak", klinkt het. Hoeveel kraken deze man eventueel op zijn geweten heeft, is nog niet bekend bij de politie. "We hebben deze zaak nog in onderzoek."