Code oranje: storm trekt over Limburg

Print
Code oranje: storm trekt over Limburg

Afbeelding: ANP

Limburg zet zich schrap voor de tweede storm van dit jaar die vrijwel het hele land donderdag zal teisteren.

Met windstoten tot wel 130 kilometer per uur aan de westkust en tot 100 kilometer per uur in Limburg is het oppassen geblazen.

Code oranje
Eerder was code geel ingesteld, inmiddels heeft het KNMI ook voor Limburg code oranje afgegeven. Meteo Limburg verwacht vanaf de vroege ochtend tot begin van de middag zware windstoten van 90 tot 100 kilometer per uur. Tijdelijk zal sprake zijn van een harde tot stormachtige wind. Vooral in de hogere gebieden in Zuid-Limburg zijn zware windstoten te verwachten.

Code rood
In het midden van het land is het waarschuwingsniveau donderdagochtend verhoogd naar code rood. In de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel en het IJsselmeergebied komen zeer zware windstoten voor van 110-130 km/u, lokaal mogelijk 140 km/u.


Schade
De kans op stormschade is reëel. Pas in de loop van de middag zal de windsterkte afnemen. De verwachte storm kan op de weg voor gevaarlijke situaties zorgen. Vooral tijdens de ochtendspits worden problemen verwacht. Een gebied met neerslag trekt dan van west naar oost over ons land. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de verkeersinformatie goed in de gaten te houden en het rijgedrag aan te passen. Vrachtwagens en automobilisten met een aanhanger moeten extra voorzichtig zijn. 
 


Openbaar vervoer
In grote delen van het land rijden donderdag minder treinen, zowel intercity's als sprinters. In Limburg gaat het alleen om mogelijk minder intercity's tussen Sittard en Amsterdam. De NS adviseert wel iedereen die donderdag per trein de provincie in- of uit wil reizen kort van tevoren te checken of de rit wel doorgaat. De regionale Limburgse treinen van Arriva blijven zoals het er nu uitziet gewoon volgens dienstregeling rijden.

Schiphol
Door de storm kunnen er minder banen worden gebruikt op luchthaven Schiphol. Vanwege de harde wind legt KLM het in- en uitladen van bagage, het tanken en het bevoorraden van de vliegtuigen donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur stil. Los van de geschrapte vluchten worden gedurende de dag ook vertragingen verwacht. De passagiers worden geïnformeerd en hun vluchten worden omgeboekt. KLM raadt passagiers aan om de website van de luchtvaartmaatschappij in de gaten te houden voor de meest actuele vertrek- en aankomstinformatie.
 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →