Donders: verdachte bestuurders schorsen

Print
Donders: verdachte bestuurders schorsen

Afbeelding: Maartje van Berkel

De minister van Binnenlandse Zaken moet wethouders en raadsleden die verdacht zijn in een strafzaak kunnen schorsen.

Dat zegt burgemeester Rianne Donders van Roermond tegen de Telegraaf.

De burgemeester reageert daarmee op de deelname van de voor corruptie veroordeelde oud-wethouder Jos van Rey aan de raadsverkiezingen in maart. De veroordeelde politicus heeft een cassatieverzoek ingediend bij de Hoge Raad. Een door het hof opgelegd verbod om wethouder te worden is daardoor opgeschort.

Imago
"Roermond moet loskomen van het imago dat het bestuur hier onbetrouwbaar en corrupt is", zegt Donders. "Maar de oplossing daarvoor ligt niet bij ons, maar bij de minister."

Wetswijziging
Donders krijgt steun van de Limburgse gouverneur Bovens, die ook worstelt met de integriteitskwestie rond wethouder Jo Palmen in Brunssum. Binnenkort reizen de twee bestuurders naar Den Haag om bij de minister te pleiten voor een wetswijziging die het schorsen van verdachte bestuurders mogelijk maakt.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen