Kipcashproces: Advocaten pleiten voor vrijspraak
© DL
De advocaten van de Roermondse vleeshandelaar Hennie van Rey hebben donderdag in de rechtbank van Zwolle ervoor gepleit hun cliënt vrij te spreken.
Het Openbaar Ministerie zou volgens de verdediging niet ontvankelijk moeten worden verklaard omdat er fouten in het opsporingsonderzoek zouden zijn gemaakt.
Vier jaar celHet Openbaar Ministerie eiste vorig jaar in december vier jaar cel tegen de geboren Roermondenaar, die ervan wordt verdacht miljoenen euro’s cashgeld te hebben witgewassen. Dat gebeurde door het geld te verstoppen in kiprollades, die werden klaargemaakt bij een van de vleesverwerkende bedrijven van Hennie van Rey in Roermond.
De zogeheten ‘kipcash’ werd vervolgens verscheept naar Aruba, van waaruit het geld vermoedelijk werd doorgevoerd naar Venezuela. Van Rey heeft eerder bekend dat hij bij de kipcashtransporten was betrokken. Tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak in december betuigde hij spijt en zei dat hij ‘stommiteiten had begaan’.
Fouten Van Reys’ advocaten Gitte Stevens en Anneke Nuyens hielden donderdag hun pleidooi. Dit was eerder uitgesteld omdat zij in december niet voldoende voorbereidingstijd hadden omdat het Openbaar Ministerie pas kort voor de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak nog stukken heeft toegevoegd aan het strafdossier. Beide advocaten toonden zich donderdag kritisch over het onderzoek van het OM. Zo laakte Stevens het feit dat er mogelijk stukken zijn gebruikt bij het opsporingsonderzoek, terwijl die niet gebruikt mochten worden omdat ze onder het verschoningsrecht vielen van Van Reys’ adviseur Marcel Tijssen.
Naast de kipcashtransporten verdenkt het OM Van Rey er eveneens van dat hij via allerhande bedrijfsconstructies in binnen- en buitenland ook flinke bedragen zou hebben witgewassen. Ook voor deze feiten stelt de verdediging dat er fouten zijn gemaakt door het OM bij het onderzoek.
CelstrafDe andere Nederlandse verdachten in het kipcashproces, Hennies ex-vriendin Diana P. en de in Vught woonachtige Aquiles C., hoefden niet te verschijnen in de rechtbank van Zwolle. Hun advocaten hielden al in december het pleidooi. Voor het OM hoeft Diana P. niet meer terug naar de gevangenis. Tegen haar werd een celstraf geëist die gelijk is aan de periode dat ze in voorarrest zat. Aquiles C hoorde in december een celstraf van twee jaar tegen zich eisen.