Dag 12: De pastoor belde op

Print
Dag 12: De pastoor belde op

Afbeelding: Jurgen Mols

Pastoor Janssen uit Bergen belde op. ‘Vreselijk al die armoede. Al die ellende en een overheid die er nauwelijks echt oog voor heeft’.

Sinds twee jaar praat hij om de paar weken met een groep moeders uit de gemeente Bergen die het financieel zeer moeilijk heeft. En een keer per jaar zorgt hij ervoor dat ze met hun kinderen een paar dagen op vakantie kunnen. Met geld van parochianen en sponsoren.

 “Weet je wel hoe belangrijk dat is dat die moeders en die kinderen er een paar dagen tussenuit kunnen? Dan komen ze er even uit, want deze mensen zitten altijd maar binnen. De kinderen kunnen niet eens een ijsje eten. Vakantie is een vitale behoefte.”

Via via hoorde hij van de moeders. Hij heeft ze gewoon gebeld. Bij sommigen kwam hij al wel eens om een voedselpakket te brengen. Bij de vrouwen die niet in aanmerking komen voor de voedselbank.  “Ik ben een soort achterbank van de voedselbank, zeg maar.”

De kringgesprekken die hij met de vrouwen voert gaan vaak over pijn en teleurstellingen. Over een leven in isolement. “Het zijn hele kwetsbare mensen, boordevol teleurstelling. Alleen al de manier waarover ze wordt geroddeld in het dorp. Ze mogen niet op vakantie want dan zijn ze niet echt arm. Dat soort dingen wordt gezegd. Mensen hebben niet door wat het betekent om arm te zijn. Hun kinderen hebben geen normaal leven.“ 

In heel Limburg zijn talloze intiatieven om kinderarmoede tegen te gaan. Ik zet ze binnenkort op een rij.

Terug naar Wat beweegt Limburg