Video: zo raasde de winterstorm over Limburg

De westerstorm is donderdag in alle hevigheid over Limburg geraasd.

Redactie

De meldkamers van de hulpdiensten konden de vele meldingen in onze provincie amper aan. De lijnen van alarmcentrale 112 stonden roodgloeiend en waren zwaar overbelast. De veiligheidsregio Limburg-Noord riep mensen op om alleen bij levensbedreigende situaties te bellen met 112.

RecordDe zeer zware storm leverde ook een record op. In het KNMI-weerstation in Arcen werd volgens Meteo Limburg een windstoot van 111 kilometer per uur gemeten. Het oude record stond op 104 kilometer per uur, dat werd gemeten in 2007 en 2010.

Lees hier alle ontwikkelingen rond de storm in ons liveblog.

De hevige storm blies vrachtwagens omver op de A73 en de omgevallen bomen waren niet meer te tellen. De zware storm dwong de NS ertoe alle treinverkeer te schrappen. Ook Arriva greep in. Her en der lagen bomen op het spoor.

Een vrouw met kinderwagen kroop door het oog van de naald nadat een boom in Horst omwaaide door de zware storm. Op camerabeelden is haarscherp te zien hoe een boom de strijd met de storm verloor. De boom belandde nét niet op de passerende vrouw met kinderwagen.

Forse schadeBij het bedrijf Wijnen Square Crops in Grubbenvorst is het voltallige personeel naar huis gestuurd. Enkele ruiten van de kassen waren gesneuveld, het werd te gevaarlijk om verder te werken.Bij Nijsen/Granico in Veulen waaiden de gevelplaten van de gevel. Ook de roldeuren werden vernield.

Het tankstation van Lukoil in Nuth, op industrieterrein De Horsel, liep eveneens veel materiële schade op. Als gevolg van de harde windstoten waaide het dak van het pand.

Op de Middenpeelweg werden verschillende bomen door de kracht van de wind uit de grond getrokken. Bij camping De Schatsberg in Sevenum lagen er twee op de provinciale weg. Bij tennispark SLTC in Sittard werd een bouwkeet, waarin vier personen zaten, omver geblazen. Een persoon raakte daarbij lichtgewond.

Geen waterIn Maasbracht kwamen meerdere huizen zonder water te zitten toen een boom omwaaide en een breuk in een waterleiding veroorzaakte. Waterleidingbedrijf WML was enkele uren bezig om de breuk te herstellen.

Dierentuin dichtGaiaZoo bleef de hele dag gesloten voor publiek. De leiding van het park plaatste op Facebook een bericht met de toevoeging dat “de veiligheid voor mens en dier voorop staan”. De kassa’s zijn wel de hele dag geopend voor informatie en verkoop van abonnementen.

Op Maastricht Aachen Airport waren er geen ernstige gevolgen als gevolg van de storm. Er hoefde geen vlucht te worden geannuleerd in verband met de zware windstoten. Het vluchtschema meldde de aankomst van slechts één vrachtvliegtuig. Deze vlucht was vertraagd, maar dat heeft niks met de storm te maken. De vracht was niet tijdig beschikbaar in Istanbul. Vanaf de luchthaven in Beek waren vandaag geen vertrekkende vliegtuigen gepland.

Toverland was donderdag, in verband met het winterregime, gesloten voor het publiek. Verschillende bomen waaiden op het terrein omver. Op het attractiepark wordt op dit moment gewerkt aan de bouw van een nieuwe achtbaan en een waterpartij. Ook het entreegebied krijgt een facelift. De bouwwerkzaamheden hebben als gevolg van de storm geen vertraging opgelopen.

AfgelastAls gevolg van de storm werd de weekmarkt in Sevenum afgelast. In Eijsden en Margraten ging de kleine markt wel door. In Gulpen stonden donderdagochtend geen kramen en geen wagens met grote kleppen, wel andere busjes.

Twee voetgangers raakten in Hückelhoven bij Heinsberg zwaargewond door een boom die omviel door de storm. De voetgangers werden door de brandweer met kettingzagen uit hun benarde positie bevrijd en in het ziekenhuis opgenomen.

Op de L164 tussen Geilenkirchen en übach-Palenberg werd een vrachtwagen met aanhangwagen door de storm omver geblazen. En op de stadsring in Aken ontstond een verkeerschaos nadat een omgewaaide boom over de weg tegen een huis was gevallen. Ook elders in de stad en de regio zorgden talloze omgewaaide bomen voor verkeersoverlast.

Op het station in Düren strandden 250 reizigers omdat de trein niet reed nadat bomen op het spoor waren gevallen.