Jocus TV: de vastelaovend in beeld

René Ensink (r.) en Patty Penders, de drijvende krachten achter Jocus TV.© Jocus

Videoclips bij de nieuwe carnavalsliedjes. Filmpjes die de sfeer van de Venlose vastelaovend vangen. En het uitroepen van de nieuwe prins carnaval met acht camera’s live brengen. De mensen achter Jocus TV draaien er de hand niet voor om.

Harry Lücker

Ook in de traditionele wereld die carnaval heet staat de tijd niet stil. Met de opkomst van de sociale media zijn de mogelijkheden voor carnavalsgezelschappen om zichzelf te presenteren gigantisch toegenomen. De mensen van Jocus TV gaan een stapje verder. Dat medium heeft de afgelopen jaren flink naam gemaakt, maar ook voor Jocus TV geldt: alle begin is moeilijk. „Het is echt moeten groeien. Het filmpje dat we maakten van de Koningsvaart in 2013 waar we als gezelschap aanwezig waren, heeft het vuurtje doen ontbranden”, zegt René Ensink. „Toen dat filmpje in plaats van 300 keer 23.000 keer werd bekeken was Jocus TV gesetteld.”

LiveJoep Schouren is als bestuurslid van Jocus verantwoordelijk voor de producties die via de site van Jocus, Youtube of Facebook zijn te zien. Vorig jaar werd een nieuwe dimensie toegevoegd: live het uitkomen van de nieuwe prins brengen. „Dat is wel intern een issue geweest en zeker niet zonder slag of stoot gegaan”, zegt Schouren. „De vrees was vooral dat mensen niet meer naar het Hofbal zouden komen. Het tegendeel bleek waar, door het uitkomen van de prins live te brengen hebben we zelfs een nieuwe doelgroep weten aan te spreken. Er zijn genoeg mensen die om de een of andere reden niet naar het bal kunnen. We hebben dan ook veel positieve reacties gekregen. Of we ooit de optocht gaan uitzenden? Daar wordt wel over nagedacht.”

Visuele plaatjeHet spreekt voor zich dat ook dit jaar het uitkomen van de prins live is te volgen. Acht camera’s worden er ingezet, Ensink is verantwoordelijk voor het technische deel. Patty Penders verzorgt het visuele plaatje. „Daarvoor verblijven we drie dagen in De Maaspoort om alles tot in de details voor te bereiden”, zegt Penders die een grafische opleiding volgde en vervolgens de fotovakschool deed. „Als vereniging wil je jong talent een kans geven. Niet alleen op een podium, maar ook filmers en fotografen zoals Patty. Of iemand als Oscar Linders die voor ons actief is op de sociale media. Bij Jocus TV werkt een jonge groep die de vrije hand krijgt”, zegt Schouren.

De producties die ze maken zijn indrukwekkend. Van reportages tot videoclips van oude en nieuwe carnavalsliedjes Schouren: „Wij brengen geen nieuws, maar laten wel de vastelaovend zien.”