Gedenkteken voor heroïsche boottocht in Eerste Wereldoorlog

Print
Gedenkteken voor heroïsche boottocht in Eerste Wereldoorlog

Het Bat in Eijsden Afbeelding: De Limburger/Diana Scheilen

Eijsden krijgt een gedenkteken ter nagedachtenis aan de Atlas V, het schip dat tijdens de Eerste Wereldoorlog Belgen naar niet-bezet gebied in Nederland smokkelde.

Het gedenkteken en een informatiebord over de acties komen aan het Bat, dicht bij de locatie waar het schip indertijd aanmeerde.

Spectaculair
De Atlas V bracht in 1917 met een even spectaculaire als heroïsche vaartocht 107 Belgen van het bezette Luik naar het vrije Eijsden. Kapitein Jules Hentjens trotseerde daarbij stalen kabels, kabels onder hoogspanning en zwaar mitrailleurvuur. Hij wist bovendien onderweg Duitse mitrailleurboten, vlotten met soldaten en zwaar geschut én een door de bezetter gebouwde spoorbrug uit te schakelen.

94 van de 107 opvarenden gingen enkele dagen later in dienst van het Belgische leger om terug te vechten tegen de Duitse bezetter.

Het gedenkteken wordt op 3 februari, ’s middags om twee uur, onthuld. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →