Wil Boessen wil gemeenteraad van Sittard-Geleen in

Print
Wil Boessen wil gemeenteraad van Sittard-Geleen in

Afbeelding: Ermindo Armino

Opnieuw opmerkelijke ontwikkelingen in de politieke arena van Sittard-Geleen. Ditmaal niet de zoveelste partijtransfer, maar een verrassende debutant.

Wil(ly) Boessen, vooral bekend als voormalig speler en trainer van Fortuna Sittard en tegenwoordig actief als oefenmeester van FC Den Bosch, doet in maart een gooi naar een raadszetel in Sittard-Geleen.

Steunkandidaat
De 53-jarige inwoner van Born gaat de 27e plaats bezetten op de kandidatenlijst van het CDA, zo bevestigt partijleider en lijsttrekker Noël Lebens. "Wil is politiek nog onervaren, in principe fungeert hij bij de komende verkiezingen daarom als steunkandidaat. Maar het kan natuurlijk zomaar gebeuren dat hij met voorkeursstemmen gekozen wordt", zegt Lebens. Hij doelt op het feit dat het CDA sinds de laatste verkiezingen in 2014 het principe van ‘meeste stemmen gelden’ hanteert.

Concreet betekent dit dat, anders dan bij veel andere partijen, de lijstvolgorde niet bepalend is voor een raadszetel, maar het aantal behaalde voorkeursstemmen. Feit is dat in de huidige CDA-fractie ook raadsleden zetelen die in de onderste regionen van de kieslijst stonden. Zo sleepte Jos Schlössels, 42-ste op de lijst, met 231 stemmen een zetel in de wacht. Op het trainingsveld van FC Den Bosch, waar de selectie zich in het zweet werkt in de aanloop naar de wedstrijd tegen Jong AZ, geeft Boessen tekst en uitleg over zijn politieke aspiraties.

Bijgetekend
"Ik ga er niet omheen draaien: op dit moment ben ik nog niet actief bezig met een politieke carrière. Ik heb hier net met volle tevredenheid bijgetekend, het trainersvak bij een betaald voetbalclub is echt enorm intensief. Het vergt fysiek en psychisch het uiterste, werkweken van 80 uur zijn standaard. ’s Ochtends om 6 uur rij ik weg, ’s avonds – als we tenminste geen wedstrijd spelen - rond 7 uur thuis. Dat valt lastig te combineren met de lokale politiek", beaamt de oefenmeester.

"De situatie wordt natuurlijk anders wanneer ik een keer geen trainer meer ben. Dan heb ik waarschijnlijk veel meer tijd, ook voor de politiek. Maar door mij nu beschikbaar te stellen als raadskandidaat, bouw ik een goed netwerk en een hoop ervaring op. Er valt voor mij in dit verband sowieso een hoop te leren, logisch. Al hebben politiek en sport ook heel wat raakvlakken", doceert de gewezen Fortuna-verdediger, die bij de fans vooral populariteit genoot vanwege zijn scherpe tackles en tomeloze energie.

Met zekerheid
Maar Boessen, getrouwd en vader van twee dochters, benadrukt hoe dan ook dat hij de raadszetel ‘met zekerheid’ zal accepteren in het geval hij in maart gekozen wordt . "Ik ben sowieso iemand die altijd zijn verantwoordelijkheid neemt. En als je A zegt, moet je ook B durven zeggen. Ik ben al jaren overtuigd CDA-stemmer en ben persoonlijk bevriend met Noël Lebens. Toen hij me vroeg om me kandidaat te stellen heb ik eerst goed nagedacht en de kwestie overlegd met mijn echtgenote. Politiek is vooral avondwerk en daar vind ik qua tijd nog wel wat ruimte."

Saillant detail: ook Boessens naaste collega Wiljan Vloet, manager van FC Den Bosch en ooit nog trainer van Roda JC, is politiek actief binnen het CDA. Vorig jaar nog stond hij op de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, maar hij haalde onvoldoende voorkeursstemmen voor een zetel. Boessen: "Bij Wiljan kan ik mijn politieke ei kwijt. Hij is mijn sparringpartner."