Voorzitter moskee Geleen komt onder voorwaarden vrij

De politie viel in februari 2017 binnen bij de moskee in Geleen.© De Limburger

Voorzitter Stefan Z. van moskee Al Houda in Geleen die vastzit op verdenking van witwassen komt op 24 januari onder voorwaarden vrij.

Johan van de Beek en Claire van Dyck

Die voorwaarden en de reden voor tussentijdse vrijlating zijn niet bekend. Het Openbaar Ministerie verwijst naar de rechtbank, maar die is niet bereikbaar voor een toelichting.

VerrastDe advocaten Alper Çinar en Abdelhadi El Aqde zijn verrast, omdat ze nog niet geïnformeerd zijn, maar verheugd over het toekennen van de gevraagde schorsing “vanwege persoonlijke belangen” door de raadkamer. Die besliste donderdagmiddag dat de voorlopige hechtenis nogmaals met 30 dagen wordt verlengd, maar per 24 januari wordt geschorst, waarbij bijzondere voorwaarden zijn opgelegd om recidive te voorkomen, zegt een woordvoerster van het OM.

Laarbi A.De secretaris en tevens vice-voorzitter van de moskee Laarbi A. blijft vast zitten tot de proforma rechtszaak over een maand. Hij wordt naast witwassen ook verdacht van financiering van terrorisme, ronselen voor de jihad en lidmaatschap van een criminele organisatie met terroristisch oogmerk. Het OM wil die verdenkingen niet nader toelichten in dit stadium van het onderzoek.

WitwaspraktijkenBeide mannen zijn op 7 november op persoonlijke titel aangehouden. Hun arrestatie vloeit voort uit een al ruim twee jaar lopend onderzoek naar witwaspraktijken bij de Stichting Islamitisch Centrum Westelijke Mijnstreek (de moskee) waar beiden in het bestuur zitten, en Stichting Babycare, waar A. voorzitter van is.

Het OM onderzoekt "onverklaarbare geldstromen en verdachte transacties in relatie tot contacten met personen in het Midden-Oosten". Het zou gaan om enkele tonnen. Het OM wil niet zeggen om welke landen het gaat en of het zich ook richt op de aankoop van het pand voor de nieuwe moskee voor 820.000 euro. Een deel daarvan zou afkomstig zijn van giften uit het Midden-Oosten.

InvalHet onderzoek leidde vorig jaar februari tot een grootscheepse inval van politie en FIOD op veertien plekken in Zuid-Limburg waaronder de moskee, diverse woon-/werkadressen en een kluis bij de ING bank. Daarbij werden onder meer een ‘aanzienlijk geldbedrag’, computers en een airsoftwapen in beslag genomen.