Auto ramt voetgangers op Copacabana: baby komt om, 15 gewonden

Print
Auto ramt voetgangers op Copacabana: baby komt om, 15 gewonden

De auto op het strand na het incident, waarbij 15 mensen gewond raakten en een baby om het leven kwam. Afbeelding: EPA

Een baby van 8 maanden is donderdagavond om het leven gekomen toen een 41-jarige Braziliaan met zijn auto inreed op een groep mensen op het strand van Copacabana in Rio de Janeiro. 15 mensen raakten gewond, onder wie 4 kinderen.

Om half negen ’s avonds lokale tijd schoot een Hyunda i30 met hoge snelheid het fietspad en de stoep over van de beroemde boulevard Avenida Atlantico, voordat hij op het aanpalende strand tot stilstand tot stilstand kwam. Daarbij raakte de 41-jarige bestuurder Antônio de Almeida Anaquim diverse voetgangers en badgasten. Juist donderdag beleefde Rio zijn warmste zomerdag tot nu toe, met temperaturen tot 45 graden, waardoor het ook ’s avonds nog overvol was op het strand en de boulevard.

Epilepsie
Tegenover de politie verklaarde De Almeida aan epileptische aanvallen te lijden. In de auto werden ook medicijnen gevonden die hij daartegen zou moeten innemen. Omstanders probeerden hem direct na het ongeval te lijf te gaan. "We kwamen net op tijd om te voorkomen dat hij zou worden gelyncht", aldus politiekolonel Angelotti. De bestuurder is gearresteerd en meegenomen voor verhoor, medisch onderzoek en een alcoholtest. In 2015 was De Almeida ook al betrokken bij een ongeluk met zijn motor. Hij ramde destijds een vrachtwagen.

Baby overleden
De gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen in de buurt. Over de aard van hun verwondingen is nog niets bekend. Voor de 8 maanden oude baby Maria Louise kwam de hulp te laat. Ze stierf in een nabijgelegen eerstehulppost. "Ik zag eerst haar moeder", vertelde Daria Iasmar, getuige van het ongeval, tegen de krant O Globo. "Het leek me dat zij haar been had gebroken, maar ze riep steeds ‘mijn baby, mijn baby’. Ik vroeg haar of ze zwanger was, maar ze zei van niet. Ineens kwam haar oma met de bewusteloze baby in haar armen naar me toe. Ik nam haar over en bracht haar in de auto van de Stadswacht naar de eerste hulp. Daar hebben ze het meisje 50 minuten lang geprobeerd te reanimeren, maar tevergeefs. Heel verdrietig."

Woedend
Maria Louises vader reageerde woedend op de dood van zijn baby. "Hoe is het mogelijk dat deze man met deze aandoening mag autorijden? Hij is een moordenaar, hij heeft mijn dochter vermoord", zei de 27-jarige Darlan Rocha gisteravond laat.

Om de vele geruchten die direct na het ongeval de ronde deden te ontzenuwen, verklaarde de Militaire Politie van Rio de Janeiro gisteravond dat het niet ging om ‘een terroristische aanslag, maar om een ernstig ongeluk’.