Dassenfamilie moet wijken voor provinciale weg

Print
Dassenfamilie moet wijken voor provinciale weg

Een das op archiefbeeld. Afbeelding: iStock

Het nieuwe huis is al klaar. Alleen moet de dassenfamilie die vlakbij de Wirosingel in Roermond woont dat nog vinden. De huidige burcht moet wijken voor de nieuwe N280.

Vanwege de reconstructie van de N280 in Roermond moet een dassenfamilie verkassen. De vereniging Das en Boom heeft daarom onlangs in de nabijheid een nieuwe kunstmatige burcht aangelegd. Het is de bedoeling dat de dassen daar na de zomer definitief hun intrek nemen, meldt Bert Hesse van Das en Boom.

Toerit
De huidige burcht ligt pal onder de toekomstige toerit die vanuit de Wirosingel naar de nieuwe N280 gaat lopen. Omdat de das een beschermde diersoort is en een burcht daarom niet zomaar vernietigd mag worden, schakelde de provincie - eigenares van de weg - Das en Boom in.

Krakers
Die heeft inmiddels een stukje verderop een nieuwe burcht aangelegd met twee ‘kamers’. Als gangen fungeren stukken rioolpijp. "De dassen kunnen zelf hun nieuwe huis verder uitbreiden", legt Hesse uit. "Momenteel is de burcht nog afgesloten om de voorkomen dat er krakers intrekken, zoals bijvoorbeeld vossen". Binnenkort worden er nog struiken en hagen geplant, "want een das houdt niet van een open, kale vlakte".

Lees ook: Drinkende das laat zich op zijn gemak filmen

Weggepest
Daarna krijgt de dassenfamilie een paar maanden de gelegenheid om haar nieuwe woonomgeving te verkennen. Tegelijkertijd wordt de oude burcht stukje bij beetje afgesloten. "Eigenlijk worden ze een beetje weggepest", erkent Hesse. "Dassen houden niet van gerommel aan hun voordeur." Het is de bedoeling dat de familie na de zomer definitief verkast. Pas daarna wordt de oude burcht vernietigd.

Uitspraak
Wanneer de reconstructie van de N280 precies start, is nog niet duidelijk. Bij de Raad van State loopt momenteel een beroepszaak tegen het bestemmingsplan. Waarschijnlijk volgt begin volgende maand de uitspraak. Mochten de bezwaren niet worden gehonoreerd dan kan de schop snel de grond in. Het aanbestedingsproces is al gestart. Medio volgende maand moeten de aanbiedingen van aannemers bij de provincie binnen zijn. De werkzaamheden gaan in totaal zo’n drie jaar duren.Het

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →