Raadslid vinden is hele kluif voor veel partijen

Print
Raadslid vinden is hele kluif voor veel partijen

De raadzaal van Bergen. Foto ter illustratie. Afbeelding: De Limburger

Het wordt in Limburg voor veel partijen steeds moeilijker om mensen te vinden die nog de gemeenteraad in willen.

Raadswerk wordt moeilijker nu gemeenten er meer taken bij gekregen hebben. Ook door de ruzies en affaires in de gemeenteraden en het negatieve imago van de politiek zijn er steeds minder Limburgers die zich verkiesbaar willen stellen. Dat blijkt uit een rondgang langs partijen.

Tekort
In de eerste week van februari moeten ze hun kandidatenlijsten inleveren voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. De VVD doet wegens een tekort aan kandidaten op sommige plekken niet mee. Afgelopen weekend maakte Lokaal Belang uit Sittard-Geleen bekend ermee te stoppen wegens gebrek aan mankracht. Bij het CDA zijn de lijsten in alle Limburgse gemeenten korter dan vier jaar geleden. Eerder lieten nieuwkomers PVV en Denk al weten dat ze niet overal meedoen waar ze zouden willen, omdat ze niet genoeg goede mensen kunnen vinden.

Lees meer: Wie wil er nog de lokale politiek in?

Mooie kanten
Volgens CDA-deputé Ger Koopmans schort het niet aan interesse voor politiek, maar zouden zittende politici de mooie kanten van het werk meer moeten uitdragen. De politieke leiders in Den Haag doen dat te weinig, vindt hij. "Het is de taak van de politici om mensen te laten zien dat het veel leuker is om mee te denken en te besluiten dan om achter de computer, met links de pils en rechts de chips, te zitten zeiken."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen