Duizenden asielzoekers fors later herenigd

Print
Duizenden asielzoekers fors later herenigd

Gezinshereniging op Schiphol Afbeelding: AD/Evert Elzinga

Duizenden asielzoekers moeten tot een half jaar langer wachten op toestemming voor gezinshereniging dan de wettelijke termijn van zes maanden.

Toch heeft de IND  juist bezuinigd op de afdeling die hierover moet beslissen. 

In december vorig jaar lagen er op de bureaus van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) nog 6160 zogenoemde ‘nareis’-dossiers te wachten op een beslissing, het duurde gemiddeld 319 dagen voordat zo'n beslissing werd genomen.

Bezuinigd
Toch werd vorig jaar bezuinigd op het aantal mensen dat moet beslissen of de gezinsleden naar Nederland mogen komen. In september werd het aantal fte’s teruggebracht van 220 naar 185, blijkt uit cijfers die deze krant heeft opgevraagd bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar de IND onder valt.

Grootste zorgen
Gezinshereniging, of nareis, is momenteel een van de grootste zorgen van asielzoekers in Nederland. Veel Syriërs en Eritreeërs wachten al maanden langer dan wettelijk bepaald op een beslissing. Hun gezinsleden verblijven vaak in vluchtelingenkampen in de regio.

Toen de vluchtelingencrisis na 2016 over haar hoogtepunt heen was, werd de IND overstelpt met aanvragen voor nareis. Toenmalig staatssecretaris Dijkhoff stelde dat de wachttijden in de zomer van 2017 genormaliseerd moesten zijn. Er werden eind 2016 ook meer mensen aangesteld die de dossiers moesten behandelen.

Lange wachttijd
Sindsdien daalt het aantal ‘wachtende’ dossiers inderdaad, maar afgelopen juli waren het er nog ruim 11.000, de gemiddelde wachttijd was 383 dagen. Toch besloot de IND het aantal mensen dat de dossiers behandelt te verminderen. "De IND zoekt naar een optimale inzet van haar capaciteit, met oog voor diverse prioriteiten", reageert het ministerie. 

Op dit moment liggen er nog 6160 dossiers op de plank. De wachttijd is wel gedaald naar 319 dagen, maar nog steeds veel langer dan de wettelijke termijn, zo blijkt uit de cijfers van het ministerie. "In het voorjaar zal de voorraad naar verwachting tot normaal niveau gedaald zijn", stelt een woordvoerder. 'Normaal niveau' houdt in dat de beslissingen weer binnen een half jaar worden genomen. 

Onbegrijpelijk
VluchtelingenWerk Nederland wil dat er meer wordt gedaan om de achterstand in te halen. "Wij vinden het onbegrijpelijk dat er capaciteit bij de behandeling van nareisaanvragen wordt weggehaald, terwijl de doorlooptijd nog altijd ontzettend hoog is. We krijgen ook signalen dat de voorraad en de behandelingsduur van bezwaarzaken flink oploopt", stelt een woordvoerder.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →