LVK-finale in Kessel moet aantal ‘grote namen’ missen

Print
LVK-finale in Kessel moet aantal ‘grote namen’ missen

Afbeelding: Stichting LVK

Zestig artiesten, amateurs en profs, zaten zondagmiddag in spanning: zouden ze de LVK-finale hebben gehaald? Wij bibberden (nou ja) mee bij het duo Ha-Ri in Kelpen-Oler.

Al hadden we geen adres gekregen, dan nog hadden we de woning in Kelpen-Oler waar Hans en Ria Baetsen afwachten of ze met hun nummer Achterom is kèrmis de finale van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer gaan halen moeiteloos gevonden. Manshoge, kleurige borden in de voortuin laten er geen misverstand over bestaan dat op dit adres dé vastelaovesfamilie 2018 woont van Kelpen-Oler. 

Misverstand
Om te beginnen de helft van het duo Ha-Ri, precies de beginletters van Hans en Ria. En om maar gelijk een misverstand weg te nemen, ze zijn niet man en vrouw maar broer en zus. Ria is getrouwd met Stephan Stals, dit jaar Stephan I van de Kujeldreiers. Zoon Noud is adjudant van zijn vader. Noud, die het downsyndroom heeft, viert vandaag zijn zeventiende verjaardag en de huiskamer zit dan ook bomvol ooms, tantes, neven en nichten. Onder hen diverse zangers en zangeressen én de boerenbruid. Noud is hartstochtelijk fan van zijn moeder en vast overtuigd van een finaleplaats voor Ha-Ri. Hans en Ria maakten in het verleden deel uit van SjingBoem en haalden met dat trio driemaal de halve finale van het LVK. 

SjingBoem
Legendarisch bij de zangers zelf is hun optreden in de Zoepkoel met een Limburgse versie van Hello van Static Infusion. „Met SjingBoem speelden we in het vastelaovesseizoen liefst 45 keer. Dat bleek veel te veel, doen we ook niet meer”, vertelt Hans op de bank, terwijl hij regelmatig Facebook checkt om te kijken waar de L1-verslaggevers uithangen. 

Slotsom
Al tegen drie uur wordt duidelijk dat de kansen voor Achterom is kèrmis aanzienlijk slinken, als dan al zes Midden-Limburgse liedjes door zijn naar de finale. Er wordt driftig gerekend met de slotsom dat het nog altijd kan. Jo Hanssen uit Heythuysen, die dit jaar de tekst voor het liedje van Ha-Ri leverde, vindt het jammer dat er steeds minder „echte LVK-liedjes” in de LVK-finale komen. Hij bedoelt daarmee ouderwetse carnavalsliedjes. „Zoals wij die zelf zingen”, vult Hans aan. Maar Ria is realistisch: „Ik heb zelf de cd Van Eijsde tot de Mokerhei in de auto en skip de nummers die ik niet leuk vind. Dan blijven de moderne, zoals Droeëme mit de oeëge oop over. „Schitterend nummer”, beaamt ook Hans. 

Geen grote namen
Als tegen vijven L1 nog steeds niet in Kelpen is gearriveerd, moet ook Noud accepteren dat er dit jaar (nog) geen finaleplaats in zit voor Ha-Ri. Hoewel in Kelpen verrast wordt gereageerd op de laatste finaleplek voor Kessel („Dat kan toch niet!”) hebben broer en zus Baetsen vrede met de uitslag. Zeker in de wetenschap dat een fiks aantal grote namen de finale dit jaar niet heeft gehaald. Geen Christel & Quinn bijvoorbeeld en ook ‘vaste’ finalisten Ronald & Carien, Björn van Berkel en Andy & Roy zijn er niet bij. „Dan maar volgend jaar. Naar de finale gaan we sowieso. Alleen prins Stephan I kan niet mee, voor hem hebben we geen kaartje.”