Eerste loonstrookje 2018: kijk hier of jij meer óf minder overhoudt

Print
Eerste loonstrookje 2018: kijk hier of jij meer óf minder overhoudt

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

Het eerste salarisstrookje van dit jaar valt deze week weer op de (digitale) deurmat. Houd jij meer of minder over dan vorig jaar?

Het Nibud waarschuwt voor al te veel optimisme: mocht je er al wat op vooruitgaan, reken je vooral niet rijk. 

Het is bijna eind van de maand en daarmee nadert voor werkend Nederland het eerste salarismoment van het nieuwe jaar aan. Salarisverwerker ADP gaf al een winstwaarschuwing af: een groot deel ziet nauwelijks extra geld op zijn loonstrookje terug. 

Minimaal
Nu doet het Nibud daar nog een schepje bovenop: ondanks de verwachte stijging van de cao-lonen zal de koopkracht dit jaar slechts minimaal stijgen. 

"Het algemene beeld is dat alles dit jaar beter wordt, maar in de portemonnee zullen huishoudens daar in 2018 nog weinig van merken", waarschuwt de budgetvoorlichter. 

Bekaaid
Vooral werkenden die niet méér verdienen dan vorig jaar, komen er bekaaid vanaf.  Bij die groep daalt de koopkracht zelfs, zo blijkt uit de laatste koopkrachtberekeningen. 

Wie gemiddeld de meeste koopkrachtstijging ervaart, zijn de werkende stellen met kinderen. Zij hebben niet alleen baat bij de loonstijgingen, maar ook bij de stijging van het kindgebonden budget. Die gaat voor het tweede kind omhoog met 79 euro per jaar. 

Prijziger 
Een belangrijke verklaring voor de achterblijvende koopkracht is dat de aantrekkende economie niet alleen een positieve invloed heeft op het loon, maar ook zorgt voor duurdere producten en diensten. "Doordat veel prijzen stijgen, kun je met méér geld niet per se meer doen", aldus het Nibud. 

En dat is iets waar niet alleen de werkenden mee te maken hebben. Volgens de analyse stijgt de koopkracht procentueel voor bijna iedereen dit jaar met niet meer dan 0,5 procent.  

Pensioen
Slecht af zijn met name mensen met een aanvullend pensioen. Zij zullen hun koopkracht dit jaar zien dalen, soms met meer dan 1 procent. Afhankelijk van de hoogte van het inkomen gaat het soms om meer dan 50 euro per maand.  Voor mensen met een bijstandsuitkering verandert er vrijwel niets, hun koopkracht blijft over het algemeen gelijk. 

Ben jij benieuwd of je er dit jaar voor- of achteruit op gaat in vergelijking met vorig jaar? Kijk hier voor de online koopkrachtberekenaar

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →