Transavia wil piloot ontslaan na dodelijke straatrace

Print
Transavia wil piloot ontslaan na dodelijke straatrace

Afbeelding: AD/Hollandse Hoogte

Luchtvaartmaatschappij Transavia wil een piloot ontslaan die vorig jaar veroordeeld is voor een fatale straatrace in Loosdrecht.

Casper van W. racete in 2016 in Loosdrecht tegen zijn vader. Vader Walter van W. reed na drie kilometer een 19-jarige vrouw dood. Transavia vindt het gedrag van Casper 'onverenigbaar met zijn functie als piloot' en wil van hem af. De rechtszaak daarover is maandag in Amsterdam.

Vrouw doodgereden
Vader en zoon waren in maart 2016 aan het racen geslagen na een bezoek aan een restaurant. Beiden raceten bumper aan bumper, met snelheden tot wel 200 kilometer per uur. Rond kwart voor tien botste Walter van W. met een snelheid van 111 kilometer per uur op de Toyota van de 19-jarige Fleur. Zij overleed twee weken later. Vader Walter bleek te veel te hebben gedronken. Bij piloot Casper was dat niet het geval.

Non-actief
Walter van W. (54) werd veroordeeld tot vier jaar cel en een rijverbod van vijf jaar. Ook Casper van W. (33) werd veroordeeld voor zijn deelname aan de illegale race: hij kreeg een taakstraf van honderd uur en een jaar rijontzegging aan de broek. Casper van W. staat al op non-actief bij Transavia en het bedrijf wil nu definitief van hem af. Van W. is het daar niet mee eens. "Ik wil mijn baan behouden", is het enige wat hij vóór de rechtszaak kwijt wil.

Geen vertrouwen
Volgens Transavia is de vertrouwensbreuk tussen de piloot en het bedrijf te groot om met elkaar verder te gaan. Transavia vindt dat veiligheid in de luchtvaart altijd voorop moet staan en de luchtvaartmaatschappij heeft er geen vertrouwen meer in dat Van W., gezien zijn straatrace, daar aan kan voldoen. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →