Rechter stelt besluit over ontslag 'politiemol' Mark M. uit

Print
Rechter stelt besluit over ontslag 'politiemol' Mark M. uit

Mark M. op een rechtbanktekening. Afbeelding: ANP

De vermeende politiemol Mark M. hoort pas medio maart of zijn ontslag bij de politie terecht was.

De bestuursrechter in Roermond heeft de uitspraak in de zaak die M. had aangespannen tegen het ontslag zes weken verlengd. Dat bevestigt een woordvoerster van de rechtbank. Ziekte van een van de rechters zou de reden zijn voor het opschorten van het vonnis dat dinsdag openbaar zou worden. Door dit onverwachte uitstel oordeelt de bestuursrechter ná de strafrechter over het lot van Mark M.

Celstraf geëist
Het Openbaar Ministerie eiste de vorige week in Den Bosch vijf jaar celstraf tegen de Weertenaar, wegens onder andere corruptie, schending van het ambtsgeheim, witwassen en deelname aan een een criminele organisatie. Ook zou hij tien jaar geen publiek ambt mogen uitoefenen. M. ontkent de beschuldigingen. De rechtbank Den Bosch doet op maandag 19 februari uitspraak in de strafzaak. 

Plichtsverzuim
Begin december 2017 bleek dat M. zich blijft verzetten tegen zijn ontslag bij de politie. De vertegenwoordigers van de korpsleiding lichtten toen bij de bestuursrechter toe dat de politie hem op straat heeft gezet wegens plichtsverzuim, het weigeren om openheid van zaken te geven en het onderhouden van ‘risicovolle contacten’.

Ex-rechercheur M. woonde de zitting niet bij. Hij had ook geen adcocaat of gemachtigde gestuurd.

Opgepakt
M. werkte tot zijn arrestatie vanuit Son voor de landelijke eenheid van de politie. Zijn collega’s pakten hem eind september 2015 op vanwege het vermoeden dat hij geheime informatie verkocht aan criminelen. In juni 2016 werd hij ontslagen. Volgens de politie was er voldoende reden voor strafontslag omdat uit disciplinair onderzoek was gebleken dat de agent het politiesysteem vaak raadpleegde en informatie deelde met onbevoegden.  

Na een negatief advies van een interne commissie wees de chef van de landelijke eenheid het bezwaar af. M. stapte daarop naar de rechter. Hij vindt dat de politie een eigen onderzoek had moeten starten. Dat hij geen openheid van zaken heeft willen geven, bestrijdt hij.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen