Licht als carbon, sterk als staal en duurzaam als keramiek

Print
Licht als carbon, sterk als staal en duurzaam als keramiek

Afbeelding: Brightlands

Start-ups worden beschouwd als de ‘sterren’ onder de starters. Ze zijn van belang om antwoorden te vinden op de uitdagingen en transities in onze wereld. Brightlands koestert startups. Op de vier campussen kunnen zij hun ambities waarmaken en profiteren ze van de beste faciliteiten in een innovatieve omgeving. De bundeling van talent en kennis leidt tot groei, vooruitgang en oplossingen waar de maatschappij van profiteert. Maak kennis met de start-up CeraCarbon op Brightlands Chemelot Campus. Volg directeur Roeland Coumans over hobbels, kansen en dromen.

De prestaties van een motorfiets hangen grotendeels af van de wendwaarheid van het scheurijzer.

Die wordt vooral bepaald door de voorvork. Met de ontwikkeling van de conventionele voorvork technologie gaat de wendbaarheid telkens met kleine stapjes vooruit. De start-up CeraCarbon op Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen ontwikkelde een revolutionaire voorvork die ervoor zorgt dat de wendbaarheid ineens een reuzensprong maakt. Zelfs een motorlegende als Valentino Rossi kan daar profijt van hebben.

„Carbon is weliswaar lichter en sterker dan staal, maar niet slijtvast”, zegt directeur Roeland Coumans van CeraCarbon. „Om de carbonvezels slijtvast te maken, brengen we er volgens een eigen ontwikkeld octrooi een dun keramisch laagje op aan. Daarmee krijg je een voorvork die sterk én stukken lichter is dan een conventionele voorvork van staal en aluminium. En hoe lichter de voorvork, hoe wendbaarder de motorfiets.”

Behalve met Brightlands Innovation Factory werkt CeraCarbon voor dit project samen met DSM in Geleen en Eurocarbon in Sittard. Het eindresultaat is daarom helemaal made in Limburg. Roeland: „Ik vind het mooi om te zien hoe je als regionale partners in betrekkelijk korte tijd tot een resultaat kunt komen dat wereldwijd opzien baart.”

‘Je maakt hier in één keer deel uit van een breed netwerk’

Roeland realiseert zich dat de toepassing van CeraCarbon in voorvorken voor de motorsport een nichemarkt is. „Maar het is wel een markt die ons de eerste omzet, wereldwijde exposure en een material-proof oplevert. Eigenlijk is het een marketingtool. Is de naam CeraCarbon eenmaal gevestigd, dan is het makkelijker om industriële toepassingen voor het materiaal te vinden. Bijvoorbeeld in de auto- en de vliegtuigindustrie en in productiemachines.”

CeraCarbon startte in 2015 op Brightlands Chemelot Campus, een ideale plek voor een start-up, zegt Roeland. „Vooral omdat je in één keer deel uitmaakt van een breed netwerk. Want als start-up in de materiaaltechnologie is het lastiger om tempo te maken dan als start-up in de digitale wereld. Ook is het lastig dat de industrie van een nieuw materiaal verwacht dat het aan dezelfde specificaties voldoet als een materiaal waar ze vaak al decennialang mee werken, ook als deze niet relevant zijn. Dan is het belangrijk dat je kunt terugvallen op de kennis in je netwerk. Onze netwerkrelaties denken mee en helpen zo mee om de vaart er zoveel mogelijk in te houden. Ik denk dat het interessant is om videoproducties te maken over dat proces van vallen en opstaan.”

Brightlands bestaat uit vier campussen in Limburg. Elke campus heeft zijn eigen specialisatie, maar alle zetten ze in op de cross-overs tussen gezondheid, chemie, materialen, smart services en voeding. De Limburger volgt de komende tijd van elke campus een start-up. Videoproducties over deze startende ondernemers, hun successen en uitdagingen zijn hier terug te vinden.

Lees meer op de website van Brightlands