Diensten in plaats van geld als pensioen

Print
Diensten in plaats van geld als pensioen

Afbeelding: Brightlands

Start-ups worden beschouwd als de ‘sterren’ onder de starters. Ze zijn van belang om antwoorden te vinden op de uitdagingen en transities in onze wereld. Brightlands koestert startups. Op de vier campussen kunnen zij hun ambities waarmaken en profiteren ze van de beste faciliteiten in een innovatieve omgeving. De bundeling van talent en kennis leidt tot groei, vooruitgang en oplossingen waar de maatschappij van profiteert. Maak kennis met de start-up NestEgg op Brightlands Smart Services Campus. Volg teamleider Nathalie Drost over hobbels, kansen en dromen.

Generaties lang hebben we in het volste vertrouwen bij pensioenfondsen voor de oude dag gespaard. De laatste jaren blijkt dat de waarde van traditionele pensioenvormen niet gegarandeerd is. De start-up NestEgg op Brightlands Smart Services Campus in Heerlen werkt sinds maart vorig jaar aan een pensioenvorm die wel waardevast is, een pensioen dat geen geld maar diensten ‘uitkeert’.

De technologie die NestEgg toepast om vast te leggen dat deelnemers recht hebben op bepaalde diensten, is blockchain. „Inderdaad, dezelfde technologie die achter de bitcoin schuilgaat”, zegt Nathalie Drost, een van de drie medewerkers van NestEgg. „Want wat is geld over pakweg vijftig jaar waard? Het is veel veiliger om zonder tussenkomst van derden te investeren in diensten waarvan je weet dat je die later nodig hebt; energie, huisvesting, zorg, transport, noem het maar. Blockchain stelt ons in staat om het eigendom van die diensten op te delen in heel veel stukjes. Op die manier kun je bijvoorbeeld je eigenaarschap in een stukje windmolen bewijzen en daarmee het recht op een portie energie.”

Binnen afzienbare tijd wil NestEgg zonnepanelen op Brightlands Smart Services Campus in Heerlen leggen waar belangstellenden voor het ‘dienstenpensioen’ in kunnen investeren. Het onderdeel ‘energie’ begint dan vorm te krijgen. Nathalie verwacht dat het nog wel een paar jaar duurt voordat NestEgg een min of meer compleet dienstenpakket kan aanbieden.

‘De sfeer is jong, dynamisch. Kortom: een inspirerende werkplek’

„Wij zijn gevestigd op deze Brightlands campus omdat APG (Algemene Pensioen Groep – red.) ons hier de kans bood om te onderzoeken hoe blockchain kan worden ingezet voor een alternatieve pensioenvorm. We zitten hier samen met andere blockchainstart-ups. De sfeer is jong, dynamisch. Kortom: een inspirerende werkplek.”

Maar hobbels zijn er ook genoeg  te nemen, stelt Nathalie vast.  „Juist omdat een start-up zich bijna per definitie op onbekend terrein begeeft, is het vaak lastig om advies te krijgen, bijvoorbeeld op het gebied van wet- en regelgeving. Het is spannend en uitdagend, maar ook een balanceeract om te kijken hoe ver je kunt gaan. Aan de andere kant: als het makkelijk was, had iemand anders het wel gedaan.”Brightlands bestaat uit vier campussen in Limburg. Elke campus heeft zijn eigen specialisatie, maar alle zetten ze in op de cross-overs tussen gezondheid, chemie, materialen, smart services en voeding. De Limburger volgt de komende tijd van elke campus een start-up. Videoproducties over deze startende ondernemers, hun successen en uitdagingen zijn hier terug te vinden.

Lees meer op de website van Brightlands