De kortste weg naar de beste therapie

Print
De kortste weg naar de beste therapie

Afbeelding: Brightlands

Start-ups worden beschouwd als de ‘sterren’ onder de starters. Ze zijn van belang om antwoorden te vinden op de uitdagingen en transities in onze wereld. Brightlands koestert startups. Op de vier campussen kunnen zij hun ambities waarmaken en profiteren ze van de beste faciliteiten in een innovatieve omgeving. De bundeling van talent en kennis leidt tot groei, vooruitgang en oplossingen waar de maatschappij van profiteert. Maak kennis met de start-up YourRhythmics op Brightlands Maastricht Health Campus. Volg directeur Patric Machiels over hobbels, kansen en dromen.

Met de toenemende vergrijzing zijn er steeds meer mensen met hartritmestoornissen. Vooral  boezemfibrilleren is riskant, omdat dit kan leiden tot een herseninfarct. Het is daarom belangrijk dat cardiologen snel tot de beste therapie kunnen komen. De start-up YourRhythmics op Brightlands Maastricht Health Campus helpt hen daarbij.

Directeur Patric Machiels van YourRhythmics: „Grofweg zijn er drie manieren om boezemfibrilleren te behandelen. Je kunt proberen om het hart met medicijnen weer een ‘normaal’ ritme te geven. Ook kun je een poging doen om het hart te ‘resetten’ door middel van het toedienen van een stroomstoot. Tot slot kun je door middel van een ingreep via de lies littekens op het hartweefsel maken. Die onderbreken de geleiding van ongeorganiseerde elektrische prikkels.”

Patric legt uit dat het op basis van een traditioneel hartfilmpje of ECG lastig is om te bepalen welke therapie het beste past bij een individuele patiënt. „Met behulp van de hardware en software van YourRhythmics kan de cardioloog meer informatie uit een ECG halen en zo gemakkelijker aanwijzen welke therapie de grootste slagingskans heeft voor een patiënt. Daarmee kun je behandeltijd verkorten. Dat is prettiger voor de patiënt en bovendien goedkoper. Je kunt het een beetje zien als een navigatiesysteem door een ECG.”

‘Op de campus is het makkelijk om netwerken te delen en ervaringen uit te wisselen’

Patric verwacht deze zomer het noodzakelijke CE-keurmerk te krijgen, zodat YourRhythmics kan beginnen met de verkoop van de eerste generatie hardware en software. „Een spannende tijd, want daar draait het natuurlijk om. In eerste instantie focussen we op Europa, waar zes miljoen mensen last hebben van boezemfibrilleren.”

Volgens Patric ligt het natuurlijk voor de hand wat de voordelen van de Brightlands campus zijn. „We zitten hier met tientallen start-ups vlakbij het Maastricht UMC+. Alle onderzoekers en wetenschappers die je nodig hebt, zitten er binnen handbereik. Dat maakt het makkelijk om netwerken te delen en ervaringen uit te wisselen. Daardoor werk je veel sneller dan wanneer je allemaal apart zit.”

Hoewel Patric versteld staat van het tempo waarin YourRhythmics resultaat boekt, komt de start-up ook hobbels op zijn weg tegen. „De papierwinkel werkt nogal eens vertragend. Ook de acceptatie in de markt kost tijd. Kijk naar de mobiele telefoon; aanvankelijk vonden de meeste mensen dat een overbodig ding, nu kunnen veel mensen niet meer zonder. Zo zal het met ons product ook gaan, hoop ik.”Brightlands bestaat uit vier campussen in Limburg. Elke campus heeft zijn eigen specialisatie, maar alle zetten ze in op de cross-overs tussen gezondheid, chemie, materialen, smart services en voeding. De Limburger volgt de komende tijd van elke campus een start-up. Videoproducties over deze startende ondernemers, hun successen en uitdagingen zijn hier terug te vinden.

Lees meer op de website van Brightlands