Fraudestel Gennep tekent miljoenencontract voor vrijlating

Print
Fraudestel Gennep tekent miljoenencontract voor vrijlating

Afbeelding: Facebook

Gennep - Het oudere stel dat vorig jaar in Gennep werd aangehouden wegens fraude ter waarde van 41 miljoen euro, komt zeer waarschijnlijk nog deze week vrij uit voorlopige hechtenis.

Daarvoor tekenen ze een opmerkelijk contract met het Openbaar Ministerie. Mochten de man en vrouw op de vlucht staan, dan zijn ze 15 miljoen euro per persoon armer.

Witwassen
Dat bleek maandag tijdens de pro-formazitting van de zaak in de rechtbank in Den Bosch. De 81-jarige Herman van O. en zijn 61-jarige en in Taiwan geboren partner Chun L. werden oktober vorig jaar aangehouden in hun bedrijfsgebouw aan de rand van Gennep, van waaruit ze handelden in oude legervoertuigen en Chinese kunst. Ze worden verdacht van het op grote schaal witwassen en belastingontduiking. Sindsdien zitten beiden in voorarrest.

Vluchtgevaar
Het Openbaar Ministerie (OM) wil hen niet voorlopig vrijlaten, omdat ze woningen en tegoeden hebben in Taiwan en de Filipijnen. Landen waarmee Nederland geen uitleveringsverdrag heeft. "Ik heb niet eerder verdachten meegemaakt waarbij het vluchtgevaar zo groot was", zei de officier van justitie tijdens de zitting, waarbij de zaak nog niet inhoudelijk werd behandeld.

Lees ook: 'In loods Gennep werd altijd vanalles bezorgd, maar klanten zag je nooit'

Contract
Het stel zegt dat ze hun paspoorten zullen inleveren en na vrijlating hun zaak willen afwachten in hun appartement in Duitsland. Maar dat vindt justitie niet genoeg. Een borgsom betalen is onmogelijk, omdat beslag is gelegd op alle rekeningen en tegoeden, met een totale waarde van zo’n 30 miljoen euro. Justitie wil daarom met Van O. en L. een contract afsluiten waarin staat dat als ze op de vlucht slaan, het geld (15 miljoen euro per persoon) ten goede komt aan de Staat. De verdachten gaan daarmee akkoord. Het OM wil het contract nog even goed bestuderen. Waarschijnlijk komen Van O. en L. vrijdag voorlopig op vrije voeten komen.


De loods in Gennep waar de FIOD binnenviel.

Onschuldig
Het duo is zeer overtuigd van hun onschuld, bleek in de rechtszaal. "Ik zit al 105 dagen gevangen door leugens en onjuiste en suggestieve conclusies", sprak de tengere L. met vurige toon de rechtbank toe. "Ik voel met machteloos en hulpeloos. Ik ben onschuldig en dat zal ik gaan bewijzen."

Volgens de raadsman van Van O., Guus Heutink, ‘rammelt’ het justitiële onderzoek. Aanleiding van de zaak zijn volgens hem uitspraken van onder meer eigenaar Chris ­Kraijpoel van voormalig bordeel Yab Yam, in 2016 veroordeeld tot vier jaar cel wegens fraude, over ‘180 miljoen euro’ en ‘Chinezen’. Omdat Van O. geld had geleend aan Kraijpoel, zou de politie ten onrecht bij Van O. zijn uitgekomen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen