Comité Schimmert in actie tegen fusiegemeente

Print
Comité Schimmert in actie tegen fusiegemeente

Afbeelding: Beekdaelen.nl

Schimmert - Het actiecomité in Schimmert, dat zich verzet tegen een fusie met Schinnen en Onderbanken, mag het woord doen bij de Vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken.

Op woensdag 31 januari mogen uit verschillende gemeenten waar herindelingen spelen tegenstanders op een hoorzitting hun mening geven.

Onvoldoende gehoord
Het comité uit Schimmert vindt dat Schimmert beter aansluiting bij het Heuvelland kan zoeken dan per 1 januari 2019 als onderdeel van Nuth ­samen te gaan met Schinnen en Onderbanken om zo de nieuwe fusie­gemeente Beekdaelen te vormen. Van oudsher zou Schimmert meer verbonden zijn met het Heuvelland. De stem van de bevolking zou onvoldoende zijn gehoord.

Geen werkbezoek
Volgens waarnemend griffier Frank Hendrickx gaat de commissie niet zo ver dat ze op werkbezoek in Limburg komt. Dat doet de commissie volgens hem bij herindelingen die als meer problematisch gelden. Er is afgelopen vrijdag een bezoek aan Groningen (fusie met Haren en Ten Boer) geweest. Vlak na de kerst bleek dat bij de commissie vier reacties op de herindeling tot Beekdaelen waren binnengekomen. Daarvan was er eentje positief. Gedeputeerde Staten en de Raad van State hebben al een positief advies over de fusie uitgebracht.