Sneer Fortuna-trainer Oliseh valt verkeerd

Print
Sneer Fortuna-trainer Oliseh valt verkeerd

Sunday Oliseh Afbeelding: AD/Koen Verheijden

Sunday Oliseh heeft met één uitspraak de boel op scherp gezet bij Fortuna Sittard.

Na de eerste nederlaag sinds 17 november, vrijdag in Dordrecht, bekritiseerde de coach de clubleiding door te zeggen dat versterkingen nodig zijn. In élke linie! Dat leidde tot verbaasde reacties, ook binnen de club. 

Twaalf man
Oliseh weet de 3-0 nederlaag tegen FC Dordrecht afgelopen vrijdag voor de camera’s van FOX Sports aan een te krappe selectie. "Alles wat we bereikt hebben, hebben we met twaalf man gedaan", zei hij. Waarna hij aangaf in elke linie extra spelers nodig te hebben, vooral op het middenveld en in de verdediging. 

Een sneer richting clubleiding, maar bovenal een diskwalificatie van alle wisselspelers, die op hun manier - bijvoorbeeld door de basiself scherp te houden - bijdragen aan het huidige succes van de ploeg. Daarbij is de timing van de uitspraak erg beroerd, vlak na het eerste verlies sinds heel lange tijd. 

Fortuna wil in de media niet ingaan op interne zaken. "Alle spelers in het team zijn even belangrijk voor de club en voor de fans. We concentreren ons de rest van het seizoen alleen nog op het voortzetten van onze buitengewone prestaties binnen en buiten het veld." 

Ongelukkig
Tini Ruijs (60), oud-trainer van de Sittardenaren en vorig seizoen opgestapt als rechterhand van Oliseh, noemt de uitspraken ‘ongelukkig’. "Je zegt dus publiekelijk dat die andere spelers niet goed genoeg zijn. Dat zou ik nooit doen. Je moet het toch ook met die jongens doen? Hij heeft een punt als hij zegt dat hij met een kleine kern van spelers niet mee kan blijven strijden om het kampioenschap, maar ik heb geen zicht op zijn selectie", zegt de huidig coach van Willem II onder 19. "Ik heb Fortuna eind vorig jaar met 6-0 zien winnen van RKC, toen speelden ze heel goed. Waarschijnlijk heeft Oliseh dit gezegd in emotie. Een ongelukkige uitspraak."

Fatsoen
Coocky Voorn (69) is oud-trainer van Fortuna, voormalig assistentbondscoach van Oranje en huidige oefenmeester van Bekkerveld. Hij reageert verontwaardigd op de uitspraken van Oliseh. "Ik kon er met mijn verstand niet bij toen ik het hoorde. Fatsoen is belangrijk, ook in het profvoetbal. Wat moeten de nummers dertien tot en met achttien in die selectie nu wel niet denken? Die zijn nu zwaar teleurgesteld. Ook die spelers zullen achter je moeten staan, want met twaalf man hou je het niet een heel seizoen vol. Sociaal gezien is dit gewoon stom. Ik ben van een andere generatie, maar je moet wel mens blijven", aldus Voorn. 

Verbazing
Op de sociale media werd ook met verbazing gereageerd op de uitspraak uitspraak van Oliseh. Vooral omdat de Nigeriaan amper twee weken eerder nog betoogde dat hij het met de huidige groep ging doen. En dat hij alle vertrouwen had in zijn selectie. Die draai werd opgemerkt door twitteraars. 'Vorige week wilde hij het met deze jongens doen en nu bedelt hij voor nieuwe spelers?', vraagt Yordi van FC Afkicken zich af. Fan Jasper Oelers vindt de uitlating onnodig. 'Waarom nu publiekelijk dit zo aanpakken?' 

Notjust12
En Fortuna zelf komt op het officiële Twitter-account met de hashtag notjust12, verwijzend naar de uitspraak 'dat het succes met twaalf man bereikt is'. Ook Jeroen Loos, voorzitter van supportersclub FortunaSC is kritisch. "Doei geloofwaardigheid. Als ie wint is alles goed, als hij faalt ligt het aan de club", luidt zijn oordeel. 

Elf aanwinsten sinds aantreden Oliseh
Sinds het aantreden van trainer Sunday Oliseh in januari van het vorig jaar heeft Fortuna Sittard elf spelers aangetrokken, die nu deel uitmaken van de selectie, die de ranglijst aanvoert in de eerste divisie. Een overzicht van de versterkingen:

Januari 2017:
Miquel Santos (doelman, 39 competitiewedstrijden), Finn Stokkers (aanvaller, 36). 

Juli 2017:
Wessel Dammers (verdediger, 20), Kai Heerings (verdediger, 5), Lisandro Semedo (aanvaller, 19), André Vidigal (aanvaller, 14). 

Augustus 2017:
Ufukcan Engin (middenvelder, 3), Aykut Özer (doelman, 1). 

September 2017:
Lars Hutten (aanvaller, 5). 

Januari 2018:
Lazar Kojic (middenvelder, 0), Michael Pinto (verdediger, 1).