PEC Zwolle zegt als eerste eredivisieclub kunstgras vaarwel

Print
PEC Zwolle zegt als eerste eredivisieclub kunstgras vaarwel

Afbeelding: ANP

PEC Zwolle heeft besloten om over een paar jaar afscheid te nemen van kunstgras.

"De belissing is genomen", zegt voorzitter Adriaan Visser tegen Voetbal International

Hybride
De club stapt binnen drie of vier jaar over naar 'hybride', een echte mat met hier en daar wat kunstgrasvezels. AZ en Vitesse spelen nu al op zo'n type veld. PEC Zwolle is de eerste eredivisieclub die besluit afscheid te nemen van het veel bekritiseerde kunstgras. Vorige week kondigde Jupiler League-ploeg Almere City al eenzelfde ommezwaai aan. Op het hoogste niveau spelen op dit moment zeven clubs op kunstgras. Naast PEC zijn dat Roda, VVV, Excelsior, Heracles, ADO en Sparta.

Handreiking
Volgens PEC-baas Visser is het besluit 'een handreiking' naar het Nederlandse voetbal. "Puur rationeel zie ik geen enkele aanleiding kunstgras te verlaten. Maar goed, het is een emotioneel geladen discussie. Nu kennelijk iedereen vindt dat kunstgras slecht is, zijn we in het algemene belang wel bereid die prijs te betalen." 

Fortuna
In Limburg spelen drie van de vier clubs op kunstgras. Fortuna Sittard is de enige in de provincie zonder plastic veld. Kunstgras is voor veel clubs een goedkoper alternatief omdat er dan op één veld kan worden gespeeld en getraind.