Levenslange celstraf opgelegd voor liquidatie Sven Prins

Print

De daders in de rechtbank. Afbeelding: Rob Klein Goldewijk

Brunssum - Drie mannen zijn dinsdag veroordeeld tot zware gevangenisstraffen voor de liquidatie van Sven Prins.

Jurandy T. verdwijnt levenslang achter de tralies, Xionel B. en Sergio K. moeten 30 jaar de cel in. Het vonnis van de rechter is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie, dat twee weken geleden om 25 jaar cel vroeg voor de drie mannen.

Disrespect
T. krijgt een zwaardere straf omdat hij in het verleden al vaker met justitie en politie en al eens veroordeeld is voor geweldsdelicten. Volgens de rechtbank heeft hij een disrespect voor het menselijk leven dat doet vrezen voor de toekomst. Die vrees wordt niet weggenomen met 30 jaar cel. T. schoot vanuit een rijdende auto met een AK47 salvo's af op de voor hem vluchtende auto, waarin Prins en diens vriend Nicky zaten.

Volgens de rechter wilden de daders eerdere drugsconflicten definitief beslechten. Prins moest koste wat kost dood. De rechter neemt het de daders kwalijk dat ze met hun actie ook omstanders in gevaar brachten.

Tribune ontruimd
De emoties liepen hoog op tijdens het uitspreken van de straffen. De publieke tribune werd enige tijd ontruimd. 

Voldoende bewijs
Volgens de rechtbank zijn de alibi's die partners en anderen het drietal verschaften vals gebleken.  Er is voldoende bewijs dat ze verantwoordelijk zijn voor de dood van Prins. Ook de poging tot moord op Prins' bijrijder achten de rechters bewezen. 

Een schadevergoeding die de ouders en zus hadden gevraagd wordt niet toegekend. Ze hadden samen 57.500 euro gevraagd. Een wet die dat toelaat is nog in voorbereiding, maar op dit moment is daar nog geen ruimte voor, aldus de rechtbank.

Hevig geschoten
Sven Prins werd in september 2015 's avonds laat doodgeschoten op de grens van Brunssum en Heerlen, midden in een woonwijk. Aan de buitengewoon gewelddadige liquidatie, waarbij hevig werd geschoten, ging een wilde achtervolging vooraf. De man die bij Prins in de auto zat kon ternauwernood ontkomen. De moord draaide vermoedelijk om een ruzie in het drugsmilieu. 

Geheim agent
In 2016 werden drie verdachten opgepakt in de zaak. Een van hen zou zonder het te weten een bekentenis hebben afgelegd aan een geheim agent. 

Inhumaan
Advocaat Serge Weening, die de tot levenslang veroordeelde Jurandy T. bijstaat, noemt de opgelegde straf 'inhumaan' voor iemand die pas 33 jaar is. Ook gezien er volgens hem vraagtekens bij de bewijsvoering zijn te plaatsen. Hij zegt dat zijn cliënt in hoger beroep gaat.