Grootschalige kalverfraude in de melkveehouderij

Print
Grootschalige kalverfraude in de melkveehouderij

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP XTRA

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft op zeker 45 melkveehouderijen fraude vastgesteld met de registratie van pasgeboren kalveren.

Deze boeren bleken meer volwassen koeien in de stal te hebben staan dan gemeld in het Identificatie- & Registratiesysteem. 

Sancties
Minister Carola Schouten van Landbouw spreekt van strafbare feiten en stelt dat sancties zullen volgen. De betrapte bedrijven zijn per direct geblokkeerd en mogen geen dieren meer aan- of afvoeren. Zij kunnen bovendien rekenen op naheffingen, korting op EU-subsidies en mogelijk strafrechtelijke vervolging. "Ik ben al met het Openbaar Ministerie in overleg over de meest effectieve aanpak", aldus Schouten.

Gesjoemel
Het vermoeden van gesjoemel ontstond nadat er afgelopen jaar veel meer meerlingen waren geboren dan gebruikelijk. Normaal ligt dat aantal bij koeien op maar 3 tot 5 procent. Uit het registratiesysteem kwam echter naar voren dat bij circa 2000 bedrijven het percentage hoger was dan 10 procent. Bij nog eens 5.700 melk- en rundveebedrijven lag dat percentage tussen de 5 en 10 procent.

Limburg
Schouten viel kort na haar aantreden al uit over het gesjoemel met de mestregels door boeren in Brabant en Limburg. Veehouders mogen slechts een deel van hun varkens- en koemest op het veld uitrijden. De rest moet worden afgevoerd, maar dat kost geld. Zo’n 1.000 euro per lading. Boeren gooien het daarom op een akkoordje met vervoerders en mestverwerkers en laten lege vrachtwagen heen en weer rijden, zo meldde NRC Handelsblad in november vorig jaar. Terwijl de boeken lijken te kloppen, gaat de mest alsnog het land op of wordt gedumpt.

Fraude
Schouten noemde de fraude een ‘cultuurkwestie’ en slecht voor het milieu. Volgens haar zou er meer aan de hand zijn dat slechts het negeren van de regels. Uit rapporten van politie en het Planbureau voor de Leefomgeving zou blijken dat 30 tot 40 procent van de mest op deze manier verdwijnt.