Tsunamiwaarschuwing voor Alaska na zware aardbeving

Print
Tsunamiwaarschuwing voor Alaska na zware aardbeving

Afbeelding: Screenshot

Bij Alaska heeft vannacht lokale tijd een zware aardbeving met een kracht van 7,9 plaatsgevonden. Het epicentrum van de beving bevond zich op 250 kilometer ten zuiden van Chiniak op 10 kilometer diepte, meldt het geologische onderzoekscentrum USGS. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven.

Het is nog niet bekend of de beving schade of slachtoffers in Alaska heeft veroorzaakt. Het is een van de dunst bevolkte staten van de Verenigde Staten.

Tsunami-alarm
Op Twitter maakten veel inwoners van de Amerikaanse staat melding van het tsunami-alarm. Velen van hen werden erdoor wakker. In Chiniak is het 9 uur vroeger dan in Nederland, het was er ongeveer half één 's nachts toen de beving zich voordeed."Als je in het kustgebied van Alaska bent, trek dan verder landinwaarts en naar hoger gelegen gebied", adviseerden autoriteiten inwoners van de staat. De tsunamiwaarschuwing gold ook voor inwoners van de Canadese kustprovincie Brits-Columbia. 

Kustwacht van Alaska
De kustwacht van Alaska heeft er volgens plaatselijke media vliegtuigen en helikopters weggevlogen omdat de basis daar aan zee ligt. Volgens een van de hulpverleners heeft Kodiak zich jaren op deze mogelijkheid voorbereid en verlopen de evacuaties kalm. Vlak achter de plaats is bergachtig terrein. 

Golven van 10 meter hoog
Aanvankelijk werd vanochtend een aardbeving met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter genoemd, maar dit werd later naar beneden bijgesteld door USGS. Voor de kust van Alaska werden golven van wel 10 meter hoog gemeten door een boei van de National Oceanic and Atmospheric Administration. Andere boeien bevestigen die gegevens niet. 
 

VS en Hawaii
Voor de westkust van de Verenigde Staten en voor Hawaii werd een minder stringente waarschuwing afgegeven. Daar wordt mensen geadviseerd de ontwikkelingen te blijven volgen en te wachten op verdere informatie. 

Bewoners van delen van San Francisco werd daarbij zojuist wel gemeld zich voor te bereiden op een mogelijke evacuatie vanwege een tsunami die veroorzaakt kan zijn door de aardbeving bij Alaska. Dat gaf de afdeling crisismanagement van San Francisco aan via Twitter. Het gaat om bewoners die binnen een straal van vijf blokken van San Francisco Bay (Baai van San Francisco) wonen of in een straal van drie blokken van de Grote Oceaan. Het tsunamiwaarschuwingscentrum stelt dat "gevaarlijke tsunamigolven mogelijk zijn" en roept iedereen aan de westkust van Noord-Amerika uit de buurt van de kust te blijven totdat meer duidelijk is, meldt zender NBC.

De waarschuwing voor Hawaii werd even geleden weer ingetrokken. Japan zei de ontwikkelingen te volgen. 

 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen