Duits filerecord, meeste stilstand bij de buren

Print
Duits filerecord, meeste stilstand bij de buren

Afbeelding: ANP

Wie regelmatig met de auto in Duitsland komt, heeft het vast al gemerkt: nooit eerder waren er bij de oosterburen zoveel files als vorig jaar. Bij de buren in Noordrijn-Westfalen liep het verkeer het vaakst vast.

Uit cijfers van de ADAC, de Duitse tegenhanger van onze ANWB, blijkt dat er op de Duitse wegen vorig jaar 723.000 keer sprake was van Stau. Ter vergelijking: in 2016 stond het verkeer 'slechts' 694.000 stil. In totaal, zo becijfert ADAC, ging het om bijna anderhalf miljoen filekilometers.

Alle automobilisten stonden bij elkaar 457.000 uur in de file.

Opstopppingen
Er zijn twee hoofdredenen voor de toename van de opstoppingen. Zo steeg het aantal ritten van Duitsers in hun auto vorig jaar met 1,3 procent. Daarnaast trekt de overheid sinds 2016 grote sommen geld uit voor bouw en herstel van wegen. Die wegwerkzaamheden werken filevorming in de hand. Ook de toename van het vrachtverkeer speelt een rol, zegt ADAC.

De aan Limburg grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen is in Duitsland koploper wat het aantal files betreft. Volgens de cijfers stond het verkeer in onze buurdeelstaat vorig jaar 250.000 keer stil, wat neerkomt op 35 procent van alle Duitse files. In 2016 was er nog 218.000 keer Stau.