Minister: kind jihadreiziger wordt niet teruggehaald

Print
Minister: kind jihadreiziger wordt niet teruggehaald

Minister Grapperhaus Afbeelding: ANP

Nederland zal kinderen in nood van jihadgangers niet terughalen naar ons land. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) maakte dat dinsdag duidelijk. Hij sprak over kinderen die in opvangkampen in Syrië verblijven en die in levensgevaar zijn of onder zeer schrijnende omstandigheden leven.

De coalitiepartijen zijn verdeeld over de kwestie. De ChristenUnie en D66 vinden dat deze kinderen wel moeten worden geholpen om terug te keren. De beide andere regeringspartijen, VVD en CDA, zijn tegen. De VVD vindt dat de kinderen ter plaatse moeten worden geholpen.

Schrijnend
"Wij halen geen mensen terug die zich in het strijdgebied bevinden. In vind het ook heel schrijnend dat kinderen zijn meegenomen naar het strijdgebied", reageerde Grapperhaus. Als kinderen zich melden bij een Nederlandse consulaat, dan worden ze volgens hem wel teruggehaald.

De vader van Luca en Aysha die in 2014 uit Maastricht door hun moeder naar het kalifaat zijn ontvoerd, riep de Nederlandse overheid vorig jaar op om zijn kinderen terug te halen. De minister moet zich beseffen dat het om Nederlandse kinderen gaat die hier niet om hebben gevraagd", zei hij toen tegen EenVandaag.

Lees ook: Vader ontvoerde kinderen: 'Haal mijn kinderen terug uit kalifaat'