Lymfklierkanker weerhoudt kelderboxdief niet van inbreken

Print
Lymfklierkanker weerhoudt kelderboxdief niet van inbreken

Afbeelding: iStock

Erik S. (43) is doodziek, maar dat weerhoudt hem er niet van kelderboxen leeg te roven en de buit te verpatsen om brood en drugs te kunnen kopen.

Dat zei de officier van justitie dinsdag voor de rechtbank in Roermond. Om de crimineel te stoppen, eiste ze dat S. voor maximaal twee jaar in een inrichting wordt opgenomen waar hij tevens wordt behandeld voor zijn heroïneverslaving.

Inbraakgolf
De officier van justitie hield S. verantwoordelijk voor een golf van inbraken in kelderboxen in Venlo. Die vonden plaats in bepaalde periodes van 2016 en 2017. Periodes dat S., die een strafblad van 29 pagina’s heeft en de afgelopen vijf jaar driemaal veroordeeld werd, op vrije voeten was.

Beet
De politie zette een speciaal project op om de kelderboxrover in de kraag te vatten. Op 13 oktober 2017 slaagde ze daarin. Sindsdien hebben geen inbraken in kelderboxen meer plaatsgevonden in de regio Venlo, liet de aanklager weten.

Schroevendraaier
S., die woonde in het Domushuis van het Leger des Heils in Venlo en regelmatig op pad ging met zijn vriendin, had zich gespecialiseerd in het openbreken van kelderboxen, aldus de aanklager. Een schroevendraaier was zijn ‘reservesleutel’. Hij nam alles mee wat van waarde was, zoals sportrolstoelen, e-bikes, gereedschap en instrumenten van harmonie St.-Cecilia uit Tegelen.

Lymfklierkanker
Ze erkende dat S. "geen fijne jeugd" had gehad. Hij was als kind verwaarloosd, werd op een scheepsinternaat geestelijk en seksueel misbruikt, en raakte op zijn zestiende drugsverslaafd. Hij lijdt aan lymfklierkanker en is depressief en suïcidaal. Dat weerhield hem er echter niet van inbraken te blijven plegen.

S. was niet aanwezig tijdens de zitting. Zijn verblijfplaats is niet bekend. Advocaat Roland Willems stelde dat de aanklager geen bewijs had voor de meeste beschuldigingen en vroeg om vrijspraak.

De uitspraak is op 6 februari.