Petitie #Carnavalvrij 170.000 keer getekend

Print
Petitie #Carnavalvrij 170.000 keer getekend

Bjorn van der Doelen als Sjefke Vaeren. Afbeelding: Bavaria

De Bavaria-petitie #Carnavalvrij is meer dan 170.000 keer getekend. Wat begon als een ludieke reclamecampagne, is een serieus burgerinitiatief geworden. Vóór de carnaval nog gaat boegbeeld Björn van der Doelen naar de Tweede Kamer om te pleiten voor twee vrije dagen met carnaval, zo is vandaag bekendgemaakt.

Anders dan oud prof-voetballer Van der Doelen in het filmpje beweert, gaat het niet om éxtra vrij, maar om het flexibel omgaan met feestdagen. Carnavalvrij voor heel Nederland zal een brug te ver zijn, maar zeker voor het zuiden is het zottenfeest relevant. Dat blijkt ook uit al die handtekeningen. "We hebben kennelijk een gevoelige snaar geraakt", stelt een woordvoerster van de Lieshoutse brouwerij. "Het is aan de Tweede Kamer om dat te erkennen."

Wergevers
Het parlement bepaalt niet of een feestdag een vrije dag is, dat weet Bavaria ook wel. "Bij flexibilisering van de feestdagen kunnen werkgevers en werknemers onderling beslissen welke dagen ze nemen. Voor het zuiden zou carnavalsmaandag een vrije dag kunnen zijn en dan Tweede Pinksterdag niet", aldus commercieel directeur Peer Swinkels bij Radio 1.   

Zelf bepalen
Vakbond FNV ziet geen toegevoegde waarde. "Het aanwijzen van vrije dagen op officiële feestdagen gaat nu ook al in overleg met de ondernemingsraad, na raadpleging van de achterban", legt een woordvoerster uit. "Bedrijven die veel personeelsleden hebben met een migrantenachtergrond, kunnen bijvoorbeeld kiezen voor het Suikerfeest. Maar hoe meer vrije dagen worden vastgelegd, hoe minder ze zelf kunnen bepalen."

Bij Bavaria zelf is overigens al een groot deel van het personeel vrij met carnaval. Swinkels: "Op een aantal vitale functies na: mensen die ervoor zorgen dat het bier bij de horeca komt."