‘We worden doelbewust uit onze huizen gejaagd ten faveure van het grote geld’

© Peter Schols

Inwoners van Maastricht roeren zich niet alleen over studentenoverlast, ook de toeristenvloed begint op de zenuwen te werken. Het protest tegen hotelplannen zwelt aan.

John Hoofs

Twee straatcomités in Wyck (Alexander Battalaan en Sint Maartenslaan) vragen zich in een brief aan het stadsbestuur af of hun wijk ‘straks één groot hotel wordt’. Ze ageren tegen een vloed aan plannen voor nieuwe hotels en uitbreiding van bestaande.Wassen neusDe straatverenigingen klagen dat de gemeentelijke hotelnota een wassen neus is. Daarin staat dat hotels in de categorie ‘meer van hetzelfde’ niet op een vergunning hoeven te rekenen. Dat gebeurt volgens de inwoners echter toch. Ze constateren dat ‘het prachtige stadsdeel Wyck’ geofferd wordt aan ‘commerciële geldzucht’ van investeerders, beleggers en de gemeentelijke politiek. ‘Waarbij uitsluitend wordt gekeken naar opbrengsten en economische be­langen en het sluitend maken van begrotingen’.Lege hulsDe tol is hoog: ‘Oorspronkelijke bewoners worden doelbewust uit hun huizen gejaagd ten faveure van het grote geld.’ Gevolg is dat Maastricht over een aantal jaren een ‘lege huls’ zal zijn, die ‘hoofdzakelijk zal bestaan uit te veel leegstaande hotelkamers en overbevolkte studentenwijken’.

StudentenoverlastOok de continue woningsplitsingen ten faveure van studentenhuisvesting is de Alexander Battalaan en de Sint Maartenslaan een doorn in het oog. Hele straten zijn overgenomen door studenten, constateren ze. Stoepen bezaaid met rijwielen en vuilniszakken op straat getuigen van de veranderingen en nauwelijks betrokkenheid van de nieuwe bewoners bij hun omgeving. ‘Handhaving door de gemeente is een wassen neus.’

HotelsGrootste zorgenkind zijn echter de vele plannen voor uitbreiding van bestaande hotels en plannen voor nieuwe. Een volgens de briefschrijvers ‘vergevorderd’ plan voor een ‘jeugdherberg’ in de Sint Maartens­laan en de Alexander Battalaan met 150 slaapplaatsen laat de fantasie op hol slaan. ‘Een logement voor grote groepen’. Er zouden slaapzalen in komen met 24 bedden. De conclusie: ze gaan een verkeerde doelgroep aantrekken, met overlast voor de wijk als resultaat, voorspellen de omwonenden. Ze vragen het stadsbestuur om een debat.